Σε ποιες διαταραχές μπορεί να χρησιμοποιηθεί το rTMS

To rTMS αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για:

Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Το r-TMS είναι μια καινοτόμος, μη επεμβατική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε μόνοι. Κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους ζει με κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν διαγνωστεί. Παρά την επικράτηση και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάθλιψη στις ζωές των ανθρώπων, πολλοί από τους ασθενείς προσπαθούν, με τις καλύτερες προθέσεις, να φανούν δυνατοί για να μην να «επιβαρύνουν» άλλους με το πρόβλημά τους. Δυστυχώς όμως, εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάθλιψη συχνά επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Διαφέρει από μια εφήμερα κακή διάθεση και, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζεται έπειτα από κάποιο δύσκολο γεγονός ζωής, όταν έχει πλέον αναπτυχθεί, μετατρέπεται σε γενικευμένο συναίσθημα. Εάν υποφέρει κανείς από κατάθλιψη, δε χρειάζεται να έχει μια «κακή μέρα» για να αισθανθεί άσχημα.
Η ασθένεια μπορεί να επιβαρύνει κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κάποιου να εργαστεί, να χτίσει και να διατηρήσει σχέσεις, να συγκεντρωθεί και να κοινωνικοποιηθεί – εν ολίγοις, τη συνολική ποιότητα ζωής και παραγωγικότητα. Επιπλέον δυνητικά επηρεάζει και τη συνολική υγεία, για παράδειγμα, η κατάθλιψη έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με αυξημένο ρίσκο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος.

ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη ασθένεια, που δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από κάθε ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γενικά συμπτώματα που οι ιατροί έχουν εντοπίσει ως κοινά ανάμεσα στους ασθενείς, όπως η επίμονα “πεσμένη” διάθεση, η έλλειψη ενέργειας, το μειωμένο ενδιαφέρον για τη ζωή και τα προβλήματα στη συγκέντρωση.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, είναι πιθανό να βιώνετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • “Πεσμένη” διάθεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Απώλεια της ικανότητας να απολαύσετε τη ζωή – ακόμα και δραστηριότητες που συνηθίζατε να αγαπάτε, όπως χόμπι
  • Δυσκολία να “συνδεθείτε” και να ευχαριστηθείτε χρόνο με άλλους, ακόμα και τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους
  • Ορισμένες φορές τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν και την ικανότητα να αισθάνονται αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους τους
  • Αισθήματα άγχους – αυτά μπορούν να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά, ακόμα και περισσότερο από την κακή διάθεση, και πιθανόν να καθιστούν αδύνατες προηγουμένως καθημερινές δραστηριότητες
  • Προβλήματα με την όρεξη – πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να τραφούν επαρκώς, ενώ άλλοι μπορεί να τρέφονται παραπάνω προκειμένου να αντισταθμίσουν αρνητικά συναισθήματα
  • Προβλήματα με τον ύπνο – κάποιοι ασθενείς κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ το συνηθισμένο, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ και παράλληλα ξυπνούν πολύ νωρίτερα το πρωί
  • Ενασχόληση με το παρελθόν, συχνά με αισθήματα μετάνοιας ή ενοχής
  • Δυσκολία ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Φτωχή βραχύχρονη μνήμη, ή αίσθηση αφηρημάδας
  • Αποφυγή κοινωνικοποίησης
  • Αίσθηση φόβου ή απελπισίας ως προς το μέλλον

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

Οι πιο συχνά προτεινόμενες θεραπείες για την κατάθλιψη – τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπείες – δυστυχώς δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έως και δύο τρίτα των ατόμων με κατάθλιψη συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα παρά τη χρήση αντικαταθλιπτικών ή/και την ψυχοθεραπεία. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν λύσεις για αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η φαρμακευτική αγωγή – όπως η αύξηση βάρους, η μειωμένη διάθεση για σεξ, οι διαταραχές ύπνου και η κούραση – μπορούν να επιβαρύνουν τον ασθενή σε βαθμό που να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να συνεχίσει την λήψη φαρμάκων.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟ r-TMS;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας rTMS στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης είναι αδιαμφισβήτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ήδη από το 2008 ο FDA έχει εγκρίνει την εφαρμογή της για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης στις ΗΠΑ. Μάλιστα έχουν εκδοθεί επίσημες οδηγίες για την εφαρμογή του rTMS από την αμερικανική Clinical TMS Society, οι οποίες αναφέρονται συνοπτικά ακολούθως :

Σύσταση 1: Η θεραπεία με TMS συνιστάται ως άμεση κύρια θεραπεία για τη συμπτωματική ανακούφιση της κατάθλιψης
Σύσταση 2: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συνέχισης ή συντήρησης για ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από προηγούμενο κύκλο θεραπείας
Σύσταση 3: Η θεραπεία με TMS συνιστάται για χρήση ως επακόλουθη επιλογή σε ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από ένα προηγούμενο κύκλο θεραπείας και εμφανίζουν επανεμφάνιση της ασθένειάς τους (συνέχιση ή συντήρηση).
Σύσταση 4: Η θεραπεία με TMS μπορεί να επαναληφθεί σε ασθενείς που βιώνουν υποτροπή στο παρόν καταθλιπτικό επεισόδιο μετά από αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία με TMS.
Σύσταση 5: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χορηγηθεί με ή χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή άλλων φαρμάκων.

Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η φύση και η βαρύτητα της διαταραχής, ο αριθμός των επεισοδίων, περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ανταπόκριση του κάθε ασθενή σε βιολογικές θεραπείες κ.α.

Η ομάδα μας εφαρμόζει την κατάλληλη προσέγγιση εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες για ένα βέλτιστο και όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Πέρα από το βασικό κύκλο 20-36 συνεδριών που είναι απαραίτητος για την ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου, χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα συντήρησης και ενδυνάμωσης που μπορεί να περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες, 15νθήμερες ή μηνιαίες αναμνηστικές rTMS συνεδρίες σε συνδυασμό με ταυτόχρονη ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση.

Με τον τρόπο αυτόν εκμεταλλευόμαστε τα βασικά πλεονεκτήματα του rTMS όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια προσφέροντας στους ασθενείς μια ευκαιρία για άμεση και διαρκή ανακούφιση από την κατάθλιψη, χωρίς τις αποτρεπτικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η φαρμακευτική αγωγή. Πράγματι, για πολλούς ασθενείς, έχει αποδειχθεί η πιο σημαντική επένδυση που έχουν κάνει ποτέ.

Εάν βιώνετε καταθλιπτικά συμπτώματα, θα γνωρίζετε πόσο επιβαρυντικά είναι για όλους τους τομείς της ζωής σας – τις προσωπικές σχέσεις, την αυτοπεποίθηση και την παραγωγικότητα. Ξοδεύουμε σε αυτοκίνητα, κουζίνες και διακοπές, όταν στην πραγματικότητα η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.

Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, υπάρχει λύση. Στην κλινική μας, η βοήθεια παρέχεται με εχεμύθεια. Θα αξιολογηθείτε επαρκώς ώστε να εξασφαλιστεί πως το r-TMS είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική διαταραχή που συμβαίνει περίπου στο 1-3% του πληθυσμού με ποικίλο βαθμό βαρύτητας.

Τα βασικά συμπτώματά της είναι οι ιδεοληψίες δηλαδή επανειλημμένες, απαράδεκτες και μη ελεγχόμενες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες στα περισσότερα άτομα προκαλούν έντονο άγχος ή ενόχληση και οι ψυχαναγκασμοί, δηλαδή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) ή νοερές πράξεις (π.χ. προσευχές, μετρήσεις, σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων) τις οποίες το άτομο αισθάνεται αναγκασμένο να εκτελέσει, συχνά ως απάντηση σε μια ιδεοληψία. Επιπλέον, τόσο οι ιδεοληψίες όσο και οι ψυχαναγκασμοί είναι χρονοβόροι και προκαλούν σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική, ή οικογενειακή λειτουργικότητα του ατόμου. Οι μέχρι τώρα διαθέσιμες θεραπείες είναι η φαρμακευτική και η ψυχοθεραπεία, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Παρ’ ολ’ αυτά περίπου ένα 60% των ασθενών αναμένεται να βιώσει υποτροπή στη συμπτωματολογία, ενώ συνολικά ένα 40-60% θα σημειώσει μερική ανταπόκριση στη θεραπεία για διάφορους λόγους.

Επομένως φαίνεται ότι υπάρχει αξιοσημείωτο διάστημα να καλύψουμε με νέους αποτελεσματικότερους τρόπους θεραπείας για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η εφαρμογή του Διακρανιακού Μαγνητικού
Ερεθισμού (TMS) στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η θεραπεία rTMS μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλούς ασθενείς που υποφέρουν μην έχοντας λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα από προηγούμενες παρεμβάσεις είτε με φάρμακα, είτε με ψυχοθεραπεία. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει εκτενές και ελπιδοφόρο σχετικό πεδίο έρευνας ώστε να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδουστο παρόν και στο μέλλον.

Ο επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) είναι νέα ασφαλής τεχνική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας νέος «τρίτος» τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μέσω εντοπισμένης μαγνητικής διέγερσης σε σύγκριση με τις προσεγγίσεις φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

Επίσης, το rTMS λόγω και του ιδιαιτέρως ευνοϊκού προφίλ παρενεργειών, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως επιλογή σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορούν να ανεχθούν φαρμακολογική θεραπεία ή έχουν περιορισμένα οφέλη από τις προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είτε ως κύρια, είτε συνδυαστικά ως
θεραπεία ενίσχυσης των υπόλοιπων προσεγγίσεων.

Οι διαταραχές κατάχρησης και εξάρτησης από ουσίες αποτελούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο κεφάλαιο στην ψυχιατρική κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού υποτροπών που παρατηρείται σε πάνω από το 50% των ασθενών μέσα στον πρώτο χρόνο από τη θεραπεία. Για το λόγο αυτό η ανάγκη για την εισαγωγή νέων μεθόδων αντιμετώπισης είναι μεγάλη.

Η σύγχρονη έρευνα επεκτείνεται στη διερεύνηση των επιδράσεων του διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού στις διαταραχές εξάρτησης. Το σκεπτικό έχει να κάνει όπως πάντα με τις υπάρχουσες γνώσεις μας όσον αφορά τη νευροβιολογία. Εφόσον το rTMS μπορεί να επηρεάσει τη φλοιική διεγερσιμότητα και να ενισχύσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στο μεταιχμιακό σύστημα, θεωρούμε ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση του μπορεί να επιδράσει στις μακροπρόθεσμες προσαρμογές που προκύπτουν στον εγκέφαλο από τη χρόνια χρήση ουσιών.

Η μείωση της επιθυμίας για χρήση (craving) είναι η βασική θετική επίδραση του rTMS, η οποία διαμεσολαβείται από την εφαρμογή υψηλής συχνότητας διεγερτικά sessions στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό. Η διέγερση της συγκεκριμένης περιοχής φαίνεται να ενισχύει τον ανασταλτικό έλεγχο που ασκεί σε άλλες στενά συνδεδεμένες εγκεφαλικές δομές μειώνοντας την παρορμητικότητα και βελτιώνοντας την ικανότητα λήψης αποφάσεων. 

Οι κυριότερες διαταραχές εξάρτησης που έχει μελετηθεί ως τώρα το rTMS με θετικά αποτελέσματα είναι : 

  • Εξάρτηση από νικοτίνη
  • Εξάρτηση από κοκαΐνη
  • Εξάρτηση από αλκοόλ

Σχετικό ερευνητικό έργο έχει υπάρξει επίσης για την εξάρτηση από ηρωίνη, αμφεταμίνες και τζόγο.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παρά τις προαναφερόμενα δεδομένα, η σχετική επιστημονική έρευνα είναι σε εξέλιξη και η συνολική αντιμετώπιση των δ/χών εξάρτησης παραμένει πρόκληση, για την οποία χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο ενδεχομένως και με συνδυαστική επιστράτευση κάθε διαθέσιμης θεραπείας. Η ομάδα μας εφαρμόζει την κατάλληλη προσέγγιση εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες για ένα βέλτιστο και όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυριότερο αυτό του διάχυτου πόνου σε πολλαπλά σημεία του σώματος. Ο πόνος αυτός διάγει χρόνια πορεία και προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο, ενώ πολύ συχνά είναι αίτιο μείωσης της λειτουργικότητάς του. Υπολογίζεται οτι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού από όπου και οι μελέτες) με έμφαση στο γυναικείο φύλο σε αναλογία περίπου 8:1.

Η ινομυαλγία περιλαμβάνει συνήθως σε ποικίλο βαθμό και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων :
• Αιμωδίες – ζάλη
• Υπερβολική κόπωση από καθημερινές δραστηριότητες που ενίοτε
προεξάρχει τόσο ώστε να έχουμε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
• Διαταραχή ύπνου με συνηθέστερες τις ανωμαλίες στο λεγόμενο βαθύ
ύπνο (slow wave sleep, SWS), που έχει αναζωογονητικό ρόλο
• Ευερέθιστο έντερο, στομαχικό άλγος
• Κεφαλαλγίες (τάσεως, ημικρανίες)
• Ξηροστομία
• Ξηροδερμία
• Ρινίτιδα
• Δυσκαταποσία
• Συχνουρία, δυσουρία, αυξημένη έπειξη για ούρηση
• Δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακή επιδείνωση συμπτωμάτων

Παράλληλα μια χαρακτηριστική πλευρά του συνδρόμου είναι η λεγόμενη “fibrofog” που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ινομίχλη». Ονομάστηκε έτσι για να περιγράψει τη διαταραχή στις γνωστικές λειτουργίες που συνοδεύει την ινομυαλγία όπως τις δυσκολίες συγκέντρωσης, την υποκειμενική αίσθηση απώλειας της ενεργού μνήμης, τη δυσκολία έκφρασης και ανεύρεσης της κατάλληλης λέξης, τη δυσχέρεια διαμόρφωσης σχεδίων κ.α.

Η συχνή συνύπαρξη της ινομυαλγίας με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές είναι διαπιστωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία της κατάθλιψης ή της όποιας υποκείμενης διαταραχής προσφέρει εώς και πλήρηαντιμετώπιση των ινομυαλγικών συμπτωμάτων. Βέβαια συμβαίνει και να υπάρχει η ινομυαλγία αυτούσια χωρίς συννοσηρότητα. Νέα θεραπευτική προσέγγιση για την ινομυαλγία αποτελεί το rTMS (Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός).

Πρόκειται για μη επεμβατική μη φαρμακευτική μέθοδο που αξιοποιεί μαγνητικό πεδίο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας τόσο όσον αφορά τον πόνο, όσο και της συναισθηματικής σφαίρας. Το rTMS καθιερώνεται σταδιακά στη θεραπεία της κατάθλιψης και πλέον υπάρχει ευρύ και αυξανόμενο ερευνητικό έργο και για την ινομυαλγία. Είναι μια ασφαλής μέθοδος που χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να εφαρμοστεί ως εναλλακτική λύση. Επιπλέον το rTMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί που οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης της ινομυαλγίας όπως τα φάρμακα έχουν αποτύχει, είτε σε συνδυασμό με αυτές. Πάρτε μια σωστή διάγνωση και μην επιτρέπετε στην ινομυαλγία να αποτελεί εμπόδιο στη ζωή σας.

Νευροπαθητικός ονομάζεται ο πόνος που προκύπτει λόγω βλάβης ή δυσλειτουργίας σε οποιοδήποτε σημείο του περιφερικού ή κεντρικού νευρικού συστήματος. Αντιθέτως ο «κανονικός» τυπικός πόνος αφορά τον ερεθισμό αλγαισθητικών νευρικών ινών από κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα. Συχνά στο νευροπαθητικό πόνο δεν εντοπίζεται αίτιο. Θα πρέπει να τονιστεί έντονα ότι αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο πόνος δεν υπάρχει και «είναι στο μυαλό του ασθενή». Θα μπορούσε όμως να ειπωθεί, βάσει και του προαναφερθέντος ορισμού, ότι ο νευροπαθητικός πόνος οφείλεται σε κάποια παθολογία του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.
Ο νευροπαθητικός πόνος έχει συχνότητα ως και ~8% στο γενικό πληθυσμό και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Ενδεικτικά αναφέρονται ο σακχαρώδης διαβήτης (διαβητική νευροπάθεια), ο έρπης (μεθερπητική νευραλγία), ο αλκοολισμός και νευρολογικές νόσοι όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο νευροπαθητικός πόνος προκαλεί στρες & επηρεάζει συχνά συναισθηματικές συνιστώσες του ψυχισμού, προκαλώντας υψηλό άγχος, κατάθλιψη κ.α. Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα στο νευροπαθητικό πόνο με ισχυρό βαθμό αποτελεσματικότητας όσον αφορά την αναλγητική δράση και κατ’ επέκταση ως προς την ποιότητα ζωής. Η ισχύς και η διάρκεια του αναλγητικού αποτελέσματος ποικίλλει από μικρή σε μεγάλη ανάλογα με τα πρωτόκολλα εφαρμογής. Σε μελέτη διάρκειας ενός χρόνου με αραιή συχνότητα εφαρμογών τα αναλγητικά αποτελέσματα κράτησαν ως και 20 μέρες.
Το rTMS υπεισέρχεται ως μια νέα εναλλακτική λύση αντιμετώπισης του πόνου χωρίς φάρμακα. Προσφέρει δυνητικά το όφελος της μείωσης της (υπερ)κατανάλωσης αναλγητικών παυσίπονων σκευασμάτων. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά & ενισχυτικά με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή και αξίζει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους που υποφέρουν έντονα & μακροπρόθεσμα από ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτήν.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος και ανησυχία, για σειρά γεγονότων ή δραστηριοτήτων, για τουλάχιστον 6 μήνες. Στη ΓΑΔ, το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με συμπτώματα όπως νευρικότητα, αίσθημα αγωνίας, υπερένταση, ασυνήθιστη ταραχή, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, μυική τάση και διαταραχή του ύπνου. Επιπλέον, το άγχος, η ανησυχία ή τα σωματικά συμπτώματα προκαλούν σημαντική δυσφορία και έκπτωση της λειτουργικότητας.

Ο επαναλαμβανόμενος διακρανιακός μαγνητικός συντονισμός (rTMS) έχει δοκιμαστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ΓΑΔ. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν δυνητικά μεσοπρόθεσμα οφέλη από την εφαρμογή χαμηλής συχνότητας εγκεφαλικής διέγερσης στο δεξιό προμετωπιαίο φλοιό, η οποία συντελεί στη μείωση του άγχους. Επιπλέον η έρευνα εξελίσσεται διαρκώς και εστιάζει και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου όπως π.χ. ο βρεγματικός φλοιός, χαμηλής συχνότητας διέγερση στον οποίο βρέθηκε αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και της συνυπάρχουσας αυπνίας.
Το rTMS αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στη φαρμακοθεραπεία, αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή λαμβάνουν χρονίως αγχολυτικά (βενζοδιαζεπίνες) έχοντας αναπτύξει εθισμό ή/και ανοχή σε αυτές..

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία προς βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.

Συχνές ερωτήσεις

To rTMS είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία μαγνητικοί παλμοί χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν νευρικά κύτταρα στα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση, τα οποία συχνά είναι λιγότερο δραστήρια σε ασθενείς με κατάθλιψη. Έχει αποδειχθεί ότι η επαναλαμβανόμενη διέγερση αυτού του μέρους του εγκεφάλου έχει αντικαταθλιπτική δράση σε ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη.

To rTMS ενδείκνυται για τη θεραπεία της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ή βελτιωθεί επαρκώς με τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, κατά το τρέχον καταθλιπτικό επεισόδιο. Ο ιατρός σας θα εκτιμήσει το ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής και δοσολογιών, καθώς και άλλες μετρήσει, για να αποφασίσει εάν η θεραπεία rTMS είναι κατάλληλη για εσάς.

Το βασικό πρωτόκολλο θεραπείας με το rTMS διαρκεί 19-37 λεπτά. Πραγματοποιείται μία συνεδρία την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα, σε μια περίοδο 4-6 εβδομάδων.

Το rTMS επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ενός παλμικού μαγνητικού πεδίου. Αυτό το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται περνώντας γρήγορους παλμούς ρεύματος μέσα από ένα πηνίο σύρματος. Το πηνίο είναι καλυμμένο από πλαστικό και τοποθετείται κοντά στο κρανίο του ασθενούς, ώστε να συγκεντρωθεί το μαγνητικό πεδίο σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Το μαγνητικό πεδίο μπορεί με ασφάλεια να διαπεράσει το κρανίο ανώδυνα, ώστε να ερεθίσει, στοχευμένα, εγκεφαλικά κύτταρα. Επειδή αυτός ο ερεθισμός επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, αποκαλείται Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS).Μια περαιτέρω περιήγηση στον ιστότοπο θα σας παρέχει περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία rTMS. Η επιστημονική   μας ομάδα είναι εδώ για ό,τι χρειαστείτε, με βασικό στόχο να σας βοηθήσει να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Το rTMS είναι αρτικόλεξο της φράσης repetitive Transcranial magnetic stimulation, ή ελληνιστί Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός και πρόκειται ουσιαστικά για μία διαδικασία που αποσκοπεί στον ερεθισμό των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζουν την διάθεσή μας, τροποποιώντας έτσι τη δραστηριότητα τους.

Κάθε συνεδρία rTMS διαρκεί περίπου μισή ώρα και για την εμφάνιση σημαντικής προόδου απαιτούνται περίπου 20 με 35 συνεδρίες οι οποίες μπορεί να γίνουν και σε διάστημα 4 με 7 εβδομάδων.

Η διαδικασία, εκτός από πιστοποιημένη από τον FDA και εξαιρετικά ασφαλής είναι επίσης αρκετά αποτελεσματική, με επιστημονικές έρευνες να υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητά της. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Alfred and Monash University της Μελβούρνης, η χορήγηση επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (rTMS) τόσο στον αριστερό όσο και στον δεξί προμετωπιαίο φλοιό παρουσιάζουν σημαντικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και παίζουν μεγάλο ρόλο στη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης. Θεωρείται μάλιστα από τις πιο σύγχρονες μη επεμβατικές μεθόδους για αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Έχετε κάποια ερώτηση;

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα






    ή καλέστε μας

    (+30) 210 4401440 (+30) 210 8980664

    θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

    Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

    Αξιολόγηση
    45'

    Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
    45'

    Έναρξη θεραπείας
    45'