07Ιαν

Οι διατροφικές διαταραχές στο μυαλό μας είναι συνήθως συνυφασμένες με τη νευρική ανορεξία και τον ιλουστρασιόν χώρο της μόδας, ή με άτομα που γίνονται παχύσαρκα επειδή διοχετεύουν τα συναισθήματά τους στην κατανάλωση φαγητού. Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και πολύ πιο εκτεταμένο από αυτές τις 2 περιπτώσεις.

Τι είναι λοιπόν οι διατροφικές διαταραχές, από πού πηγάζουν και πώς μπορούμε να τις «φάμε» πριν μας φάνε αυτές;

Κατανοώντας την πάθηση

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα φάσμα ψυχολογικών παθήσεων που προκαλούν την ανάπτυξη ανθυγιεινής διατροφής και συνήθως ξεκινούν από την εμμονή με το φαγητό, το σωματικό βάρος και σχήμα. Οι συγκεκριμένες διαταραχές μπορούν σε έντονες και βαριές περιπτώσεις να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία που φτάνουν ακόμα και μέχρι τον θάνατο αν δεν διαγνωστούν και θεραπευτούν εγκαίρως.

Αναζητώντας τα αίτια

Οι διατροφικές διαταραχές προκαλούνται από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων όπως, κληρονομικότητα, προσωπικότητα, αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου, αλλά και σε κοινωνικούς παράγοντες που αφορούν λανθασμένα πρότυπα σώματος.

Οι πιο γνωστές περιπτώσεις:

  • Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) αποτελεί ίσως την πιο γνωστή διατροφική πάθηση και σχετίζεται με την λανθασμένη οπτική του ατόμου για το σώμα τους, καθώς θεωρεί πάντοτε πως είναι υπέρβαρο και διακατέχεται από μια φοβία σχετικά με την αύξηση του βάρους του. Έτσι, παρακολουθεί εμμονικά τις θερμίδες που καταναλώνει καθημερινά, αποφεύγοντας συγκεκριμένα είδη φαγητού με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται σε υπερβολικό βαθμό.
  • Η βουλιμία (bulimia nervosa) είναι μια διατροφική πάθηση κατά την οποία και πάλι το άτομο διακατέχεται από τον φόβο της αύξησης του σωματικού του βάρους, αλλά αντίθετα με την anorexia, καταναλώνει μεγάλες μερίδες, ανθυγιεινού κυρίως, φαγητού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μη μπορώντας να σταματήσει. Παρόλο που το άτομο απολαμβάνει τη διαδικασία αυτή, εν τέλει νιώθει τύψεις για την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και προκαλεί έμετο για να αντισταθμίσει την κατάσταση.
  • Η υπερφαγία (binge eating disorder / BED) που αποτελεί και την πιο διαδεδομένη περίπτωση, αφορά άτομα που καταναλώνουν μεγάλες μερίδες ανθυγιεινού φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, νιώθοντας πως δε έχουν κανέναν έλεγχο επί της διαδικασίας. Σε αντίθεση με την βουλιμία όμως, στη συγκεκριμένη διαταραχή το άτομο δεν προκαλεί έμετο, δεν κάνει άσκηση, ούτε προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ρυθμίσει την εισροή θερμίδων κι έτσι οδηγείται στην παχυσαρκία και ότι αυτή συνεπάγεται για την υγεία του.
  • Η pica είναι μια περίεργη διατροφική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο έχει την όρεξη να καταναλώσει μη-φαγώσιμα υλικά, όπως πάγο, χώμα, κιμωλία, σαπούνι, χαρτί, ρούχα, ή απορρυπαντικό πιάτων. Αυτή η διαταραχή παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά, εγκύους και άτομα με ψυχικές παθήσεις, ενώ πρέπει να γίνει άμεσα θεραπεία της καθώς μπορεί το άτομο να δηλητηριαστεί, ακόμα και να πεθάνει.

Καθώς η διατροφή είναι στενά συνυφασμένη με την υγεία του οργανισμού μας, αν νιώθετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή αναζητήστε αμέσως βοήθεια.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του ψυχιατρικού νευρολογικού κέντρου Smart CNS Center και κλείστε ραντεβού με το εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να σας καθοδηγήσει στις πιο ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές θεραπευτικές διαδικασίες.

Πηγές:

  1. Fisher M, Golden NH, Katzman DK, Kreipe RE, Rees J, Schebendach J, Sigman G, Ammerman S, Hoberman HM. Eating disorders in adolescents: a background paper. J Adolesc Health. 1995 Jun;16(6):420-37. doi: 10.1016/1054-139X(95)00069-5. PMID: 7669792.
  2. Amy D. Ozier, PhD, RD, LDN, Beverly W. Henry, PhD, RD, LDN, Position of the American Dietetic Association: Nutrition Intervention in the Treatment of Eating Disorders DOI:https://doi.org/10.1016/j.jada.2011.06.016
  3. de Zwaan, M. Binge eating disorder and obesity. Int J Obes25, S51–S55 (2001). https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801699
  4. Morris, J., & Twaddle, S. (2007). Anorexia nervosa. BMJ (Clinical research ed.), 334(7599), 894–898. https://doi.org/10.1136/bmj.39171.616840.BE
  5. Hail L, Le Grange D. Bulimia nervosa in adolescents: prevalence and treatment challenges. Adolesc Health Med Ther. 2018;9:11-16 https://doi.org/10.2147/AHMT.S135326

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'