22Ιούν

Τα όνειρα είναι μια σειρά ιστοριών και εικόνων που δημιουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να έχουν διαφορετικές μορφές: διασκεδαστικές, αστείες, ρομαντικές, ρομαντικές, ανησυχητικές, τρομακτικές, ή περίεργες.

Για χρόνια αποτελούσαν – και αποτελούν – αντικείμενο έρευνας για πολλούς ψυχιάτρους και νευρολόγους, έχουν αντλήσει από αυτά έμπνευση μερικοί από τους πιο διάσημους συγγραφείς μυθοπλασίας, όπως ο Ποε και ο Λαβκραφτ, ενώ από τις απαρχές του κόσμου, αρκετοί πολιτισμοί, όπως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Μάγιας, έβλεπαν τα όνειρα ως έναν τρόπο να προβλέπουν τα μελλούμενα ή να προφητεύουν σημαντικά γεγονότα.

Ακόμα και στη σύγχρονη ιατρική και ψυχιατρική αρχής γενομένης από τον Freud, τα όνειρα θεωρούνται ο υποσυνείδητος τρόπος να «μας πει κάτι» το σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το γεγονός ότι βλέπουμε εφιάλτες όταν κοιμηθούμε με δυσπεψία, ή ότι τα όνειρά μας μπορούν να μας «δείξουν» άγχη και φοβίες που διστάζουμε να αντικρύσουμε κατάματα στο συνειδητό κόσμο.

Τα χαρακτηριστικά τους

Τα όνειρα όπως είπαμε, μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές, ωστόσο έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά που βιώνουμε όλοι κατά τη διάρκειά τους.

  • Ενέχουν έντονα συναισθήματα: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ονείρων είναι ότι τα συναισθήματα που βιώνονται μπορεί να είναι έντονα, ή και επώδυνα, πολύ ντροπιαστικά ή πολύ τρομακτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν τόσο έντονα που να διακόπτουν το όνειρο και να μας ξυπνάνε απότομα.
  • Έχουν παράλογη ροή: Τα όνειρα είναι γεμάτα ασυνέχειες, ασάφειες και ασυνέπειες οδηγώντας σε εντελώς παράξενα αποτελέσματα που δεν ακολουθούν τους φυσικούς νόμους. Μπορεί να δούμε ότι πετάμε, ότι ταξιδεύουμε στο χρόνο, μιλάμε στα ζώα, βλέπουμε αγαπημένα πρόσωπα που πέθαναν, συνδυάζουμε ανθρώπους από διαφορετικές φάσεις της ζωής μας και βλέπουμε ξαφνικές μεταμορφώσεις.
  • Είναι δύσκολο να τα θυμηθούμε: Ενώ η μνήμη φαίνεται να εντείνεται στο πλαίσιο του ονείρου, η πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται μέσα στο όνειρο μειώνεται γρήγορα μόλις ο ξυπνήσουμε. Οι ερευνητές των ονείρων εκτιμούν ότι περίπου το 95% όλων των ονείρων ξεχνιούνται εντελώς μετά το τέλος τους.

Πώς μας επηρεάζουν

Τα όνειρα μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις μας, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως οδηγός για συναισθήματά που μερικές φορές δεν μπορούμε καν να εκφράσουμε. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, το να σε κυνηγούν σε ένα όνειρο είναι σημάδι ότι αποφεύγεις ένα άτομο ή ένα θέμα στη ζωή σου. Αν λοιπόν βλέπετε όνειρο ότι σας κυνηγάει κάποιος μανιακός, το να εστιάσετε στο πρόσωπό του και να προσπαθήσετε να βρείτε την πηγή του φόβου σας είναι ένα «παράθυρο» στο υποσυνείδητο σας.

Τα όνειρα συνολικά μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλό μας από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. Είτε επηρεάζουν τη διάθεσή μας, τις σχέσεις μας, είτε καθορίζουν ζητήματα και προβλήματα στη ζωή μας, είναι σαφές ότι τα όνειρα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές μας ενέργειες χωρίς να το γνωρίζουμε.

Αν έχετε έντονα όνειρα και επαναλαμβανόμενα, τότε κάτι προσπαθεί να σας πει το υποσυνείδητό σας. Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχοθεραπευτή νευρολόγου, μπορείτε να αναλύσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν και να φτάσετε στην πηγή της ανησυχίας ή του άγχους, επιλύοντας έτσι σημαντικά σας προβλήματα.

Επισκεφθείτε σήμερα το κέντρο Smart CNS Center και οι ψυχίατροι νευρολόγοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν, ώστε να ξεκλειδώσετε τα μυστικά του υποσυνείδητού σας και να δώσετε λύσεις σε ότι σας απασχολεί.

Πηγές

  1. Hobson J Allan. The dreaming brain. New York. Basic Books, c1988
  2. Freud, S., & Strachey, J. (1996). The interpretation of dreams (Vol. 4, p. 1900). New York: Gramercy Books.
  3. Van Eeden, F. (1913, July). A study of dreams. In Proceedings of the society for psychical research (Vol. 26, No. 1913, p. 439).
  4. Pagels, H. (1989). The dreams of reason. Simon & Schuster, Inc.
  5. Schredl, M. (2010). Characteristics and contents of dreams. International review of neurobiology, 92, 135-154.
  6. Boss, M. (1958). The analysis of dreams.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'