30Σεπ

Η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των lockdowns και λόγω Covid-19, έχει οδηγήσει τους γιατρούς στο να την χαρακτηρίσουν ως «πανδημία μέσα στην πανδημία». Από τη μία το στρες και ο εκνευρισμός ενέτειναν τις ήδη προ υπάρχουσες δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές των ανδρών, ενώ πλέον λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, οι γυναίκες το σκέφτονται πολύ να εγκαταλείψουν μία τέτοια σχέση.

Ο ερχομός της πανδημίας του Covid-19 οδήγησε σε ακόμα πιο δεινή θέση τις γυναίκες αυτές με περαιτέρω περικοπές μισθών, αναστολή εργασίας και πενιχρή στήριξη από το κράτος αλλά και τις οικογένειές τους. Και μπορεί το πρόβλημα αυτό να μην είναι καινούριο, αλλά παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο περνάει ο καιρός.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες, μια στις τέσσερις γυναίκες έχουν βιώσει ενδοικογενειακή βία στη ζωή τους, ενώ πάνω από το 70% των περιστατικών αφορούν άνεργες, ή ανεπαρκώς αμειβόμενες γυναίκες.

Και η πιο κλασική, αφελής ερώτηση είναι: «Μα γιατί δεν φεύγει;». Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να συμβεί όταν το θύμα εξαρτάται οικονομικά από τον θύτη, έχει παιδιά, απειλείται σωματικά και ψυχολογικά, έχει απομονωθεί από φίλους και συγγενείς, ενώ παράλληλα μπορεί να θεωρεί ότι φταίει, να νιώθει ντροπή, ή να πιστεύει ακόμη ότι ο σύντροφός του θα αλλάξει.

Μην το αφήνεις να εξελιχθεί

Με τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, ήρθε η ώρα να δράσουμε! Μην αφήνεις τη κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη και πρόλαβε τη στην αρχή της!

Αν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση και θέλεις να απαλλαγείς από αυτήν, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγεις τον φόβο, τη σύγχυση, τις ενοχές, την αυτό-λύπηση και το να κατηγορείς τον εαυτό σου για ό,τι συμβαίνει. Θυμήσου, το μόνο που έχει σημασία είναι η ασφάλειά σου.

  • Δεν είσαι η αιτία της κακοποιητικής συμπεριφοράς του συντρόφου σου
  • Δεν δικαιολογείται καμία κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον σου
  • Δεν θα αλλάξει ο σύντροφός σου και δεν θα σταματήσει να σε κακοποιεί.
  • Σου αξίζει σεβασμός και μία ασφαλής και ευτυχισμένη ζωή
  • Δεν είσαι μόνη. Υπάρχουν άνθρωποι να σε βοηθήσουν.

Ακόμα και αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα να φύγεις, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και άνθρωποι να μιλήσεις, για να προστατευτείς και αυτή μπορεί να είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός σοβαρού τραυματισμού/δολοφονίας και της αποφυγής του.

Στο Smart CNS Center μπορούμε με απόλυτη εχεμύθεια να σε βοηθήσουμε να απαλλαγείς από τις ενοχές και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που σε καθηλώνουν σε μία ανθυγιεινή σχέση και να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

Βιβλιογραφία

Patra P, Prakash J, Patra B, Khanna P. Intimate partner violence: Wounds are deeper. Indian J Psychiatry. 2018;60(4):494-498. doi:10.4103/psychiatry.IndianJPsychiatry_74_17

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'