09Νοέ

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων σας, της δουλειάς σας και της υγείας σας. Ένας βασικός τρόπος να ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας είναι να αποκτήσετε πρωτίστως αυτογνωσία. Γνωρίστε και αγαπήστε τον εαυτό σας και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να νιώσετε πραγματικά καλύτερα με εσάς και τη ζωή σας.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό σας και να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση. Δείτε στη συνέχεια μερικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν.

  1. Προσδιορίστε ανησυχητικές συνθήκες ή καταστάσεις

Σκεφτείτε τις συνθήκες ή τις καταστάσεις που φαίνεται να επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να είναι κακή επίδοση στο σχολείο, ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στο σπίτι, μία ένταση με συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, μία αλλαγή σε ρόλους ή συνθήκες ζωής, όπως απώλεια εργασίας ή ένα παιδί που έφυγε από το σπίτι

  1. Γνωρίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας

Μόλις εντοπίσετε προβληματικές καταστάσεις, δώστε προσοχή στις σκέψεις που κάνετε για αυτές. Τι λέτε στον εαυτό σας και τι σκέψεις έχετε πάνω στο θέμα. Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σας μπορεί να είναι θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες. Μπορεί να είναι λογικές, βασισμένα σε γεγονότα, ή παράλογες, βασισμένες σε ψευδείς ιδέες.

Αναρωτηθείτε εάν αυτές οι πεποιθήσεις σας είναι αληθινές. Θα τις λέγατε ως συμβουλές σε έναν φίλο; Αν όχι τότε μην τις λέτε ούτε στον εαυτό σας.

  1. Αμφισβητήστε την αρνητική ή ανακριβή σκέψη

Οι αρχικές σας σκέψεις μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να δείτε μια κατάσταση. Αναρωτηθείτε αν οι αρχικές σας σκέψεις είναι σωστές, ή αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να δείτε την κατάσταση. Να θυμάστε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ανακρίβειες στη σκέψη. Οι μακροχρόνιες σκέψεις και πεποιθήσεις μπορεί να φαίνονται φυσιολογικές και πραγματικές, παρόλο που πολλές είναι απλώς απόψεις ή λανθασμένες αντιλήψεις.

  1. Προσαρμόστε τις σκέψεις και τα πιστεύω σας

Τώρα αντικαταστήστε τις αρνητικές ή ανακριβείς σκέψεις με ακριβείς, εποικοδομητικές σκέψεις. Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές:

  • Χρησιμοποιήστε ελπιδοφόρες δηλώσεις. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και ενθάρρυνση. Αντί να πιστεύετε ότι η παρουσίασή σας δεν θα πάει καλά, δοκιμάστε να πείτε στον εαυτό σας πράγματα όπως, «Αν και είναι δύσκολο, μπορώ να διαχειριστώ αυτήν την κατάσταση».
  • Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Όλοι κάνουν λάθη — και τα λάθη δεν είναι μόνιμοι προβληματισμοί για εσάς ως άτομο. Είναι απομονωμένες στιγμές στο χρόνο. Πείτε στον εαυτό σας: «Έκανα ένα λάθος, αλλά αυτό δεν με κάνει κακό άνθρωπο».
  • Αποφύγετε να λέτε «πρέπει». Αν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας είναι γεμάτες από αυτές τις λέξεις, μπορεί να βάζετε παράλογες απαιτήσεις στον εαυτό σας — ή στους άλλους με αποτέλεσμα μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Επικεντρωθείτε στα θετικά. Σκεφτείτε τα κομμάτια της ζωής σας που πάνε καλά. Σκεφτείτε τις δεξιότητες που έχετε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις.
  • Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας. Δώστε στον εαυτό σας εύσημα για τις θετικές αλλαγές. Για παράδειγμα, «Η παρουσίασή μου μπορεί να μην ήταν τέλεια, αλλά οι συνάδελφοί μου έκαναν ερωτήσεις και παρέμειναν αφοσιωμένοι — πράγμα που σημαίνει ότι πέτυχα τον στόχο μου».

Ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών

Παρόλο που αυτά είναι τα πρώτα βήματα για να αποκτήσετε αυτογνωσία και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας, καλό είναι να έχετε την καθοδήγηση των ειδικών στην προσπάθειά σας να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.

Στο ψυχοθεραπευτικό νευρολογικό κέντρο Smart CNS Center οι ψυχοθεραπευτές εξειδικευμένοι στη γνωσιακή συμπεριφορική θεωρία μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο που θα συναντήσετε στην προσπάθειά σας.

Πηγές

  1. Building self-esteem: A self-help guide. Substance Abuse and Mental Health Services Administration. http://store.samhsa.gov/product/Building-Self-Esteem-A-Self-Help-Guide/SMA-3715. Accessed April 29, 2017.
  2. Benzon HT, et al., eds. Psychological interventions. In: Practical Management of Pain. 5th ed. Philadelphia, Pa.: Mosby Elsevier; 2014. https://www.clinicalkey.com. Accessed April 29, 2017.
  3. Kliegman RM, et al. Psychological treatment of children and adolescents. In: Nelson Textbook of Pediatrics. 20th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed April 29, 2017.
  4. Yovel I, et al. Examination of the core cognitive components of cognitive behavioral therapy and acceptance and commitment therapy: An analogue investigation. Behavior Therapy. 2014;45:482.
  5. Hayes SC. Acceptance and commitment therapy, relational frame theory, and the third wave of behavioral and cognitive therapies. Behavior Therapy. 2016;47:869.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'