15Ιούλ

Η πανδημία του COVID-19 επέφερε μεγάλες αλλαγές τόσο στην εργασιακή αλλά και καθημερινή ζωή. Η μεταδοτικότητα του ιού και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε ηλικίες άνω των 65, αλλά και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, οδήγησαν σχεδόν όλες τις κοινωνίες να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα για την μείωση των κρουσμάτων.

Το γεγονός αυτό όμως μπορεί να προστάτευσε τη σωματική υγεία, είχε όμως τρομακτικές ψυχολογικές επιπτώσεις, ειδικά στην 3η ηλικία, αφήνοντας πίσω πολλούς ανθρώπους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, διαταραχή στρες, κρίσεις πανικού και αγοραφοβία.

Η επιδημία του στρες

Επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στα πλαίσια της ψυχικής υγείας, έδειξαν πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην 3η ηλικία ήταν άμεσες, τόσο στο γνωστικό και διανοητικό κομμάτι, αλλά και στον ψυχολογικό τομέα. Η επικινδυνότητα της νόσου σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και η αβεβαιότητα της εξέλιξής της οδήγησε αρχικά σε αύξηση των επιπέδων της ανησυχίας, του φόβου και του στρες.

Επιπλέον, ενώ ένα μέσο χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες είναι το περπάτημα και η άσκηση, ο περιορισμός των μετακινήσεων γι’ αυτούς τους ανθρώπους οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση του φαινομένου, επιφέροντας επιπλέον ανησυχία και ταραχή, σε άτομα που διανύουν ίσως τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους.

Μόνοι στο σπίτι

Ειδικά στην 3η ηλικία, συχνά μιλάμε για ανθρώπους με υψηλό ποσοστό μοναξιάς, καθώς είτε τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι, είτε έχουν χάσει τον σύντροφό τους και βρίσκονται εγκλωβισμένοι και μόνοι σε αυτή τη νέα συνθήκη. Επιπροσθέτως, η κατά πρόσωπο επίσκεψη σε μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες και η προσωπική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα περιορίστηκε σημαντικά, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη μοναξιά τους και συνεπώς το στρες που μπορεί να βιώνουν.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στην 3η ηλικία

Παράλληλα, η αβεβαιότητα για το μέλλον ενός ανθρώπου που βλέπει να χάνει ακόμα και τις λιγοστές καθημερινές δραστηριότητες που μπορούσε να κάνει, σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα οδήγησε στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά και μειωμένης γνωσιακής αντίληψης σε κάποιες περιπτώσεις.

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να ζει μία ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή, χωρίς ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας,

Αν είστε, ή γνωρίζετε, άτομο 3ης ηλικίας που έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Στο κέντρο εγκεφαλικής νευροδιαμόρφωσης Smart CNS Center θα βοηθήσουμε εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα να βγείτε από αυτόν τον λαβύρινθο.

Βιβλιογραφία

    1. De Pue S, Gillebert C, Dierckx E, Vanderhasselt M-A, De Raedt R, Van den Bussche E. The impact of the COVID-19 pandemic on wellbeing and cognitive functioning of older adults. Scientific Reports. 2021;11(1):4636.
    2. Banerjee D. The impact of Covid-19 pandemic on elderly mental health. Int J Geriatr Psychiatry. 2020;35(12):1466-1467. doi:10.1002/gps.5320
    3. Martins Van Jaarsveld G. The Effects of COVID-19 Among the Elderly Population: A Case for Closing the Digital Divide. Frontiers in Psychiatry. 2020;11:1211.
    4. MacLeod S, Tkatch R, Kraemer S, Fellows A, McGinn M, Schaeffer J, et al. COVID-19 Era Social Isolation among Older Adults. Geriatrics. 2021;6(2).

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'