Ανδρέα Παπανδρέου 115 Γλυφάδα 16675
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-21:00
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική διαταραχή που συμβαίνει περίπου στο 1-3% του πληθυσμού με ποικίλο βαθμό βαρύτητας.
Τα βασικά συμπτώματά της είναι οι ιδεοληψίες δηλαδή επανειλημμένες, απαράδεκτες και μη ελεγχόμενες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες στα περισσότερα άτομα προκαλούν έντονο άγχος ή ενόχληση και οι ψυχαναγκασμοί, δηλαδή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) ή νοερές πράξεις (π.χ. προσευχές, μετρήσεις, σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων) τις οποίες το άτομο αισθάνεται αναγκασμένο να εκτελέσει, συχνά ως απάντηση σε μια ιδεοληψία. Επιπλέον, τόσο οι ιδεοληψίες όσο και οι ψυχαναγκασμοί είναι χρονοβόροι και προκαλούν σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική, ή οικογενειακή λειτουργικότητα του ατόμου. Οι μέχρι τώρα διαθέσιμες θεραπείες είναι η φαρμακευτική και η ψυχοθεραπεία, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα, μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Παρ’ ολ’ αυτά περίπου ένα 60% των ασθενών αναμένεται να βιώσει υποτροπή στη συμπτωματολογία, ενώ συνολικά ένα 40-60% θα σημειώσει μερική ανταπόκριση στη θεραπεία για διάφορους λόγους.
Επομένως φαίνεται ότι υπάρχει αξιοσημείωτο διάστημα να καλύψουμε με νέους αποτελεσματικότερους τρόπους θεραπείας για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η εφαρμογή του Διακρανιακού Μαγνητικού
Ερεθισμού (TMS) στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η θεραπεία rTMS μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλούς ασθενείς που υποφέρουν μην έχοντας λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα από προηγούμενες παρεμβάσεις είτε με φάρμακα, είτε με ψυχοθεραπεία. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει εκτενές και ελπιδοφόρο σχετικό πεδίο έρευνας ώστε να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδουστο παρόν και στο μέλλον.
Ο επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) είναι νέα ασφαλής τεχνική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας νέος «τρίτος» τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μέσω εντοπισμένης μαγνητικής διέγερσης σε σύγκριση με τις προσεγγίσεις φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.
Επίσης, το rTMS λόγω και του ιδιαιτέρως ευνοϊκού προφίλ παρενεργειών, θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως επιλογή σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορούν να ανεχθούν φαρμακολογική θεραπεία ή έχουν περιορισμένα οφέλη από τις προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είτε ως κύρια, είτε συνδυαστικά ως
θεραπεία ενίσχυσης των υπόλοιπων προσεγγίσεων.
Αξιολόγηση
45'
Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'
Έναρξη θεραπείας
45'