20Δεκ

Είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε μία ποιότητα ζωής και να ζούμε σε αρμονία με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επιλέγουμε μία ήρεμη ζωή με μέτρο, χωρίς αλαζονεία, ματαιοδοξία και υπερβολικές ή άπιαστες φιλοδοξίες, καθώς αυτές επιφέρουν στρες που είναι αδύνατο να διαχειριστούμε.

Πώς λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε μία ζωή με ποιότητα και μετριοπάθεια και ταυτόχρονα να την απολαύσουμε στο έπακρο, χωρίς αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία; Ποιο είναι το μυστικό για το ζην μετριοπαθώς, αλλά όχι μετρίως;

Ψυχική ισορροπία λέγεται και είναι απλό:

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους με βάση τις δυνατότητές σας

Είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας να έχουμε στόχους και να προσπαθούμε για αυτούς. Αυτό μας κρατάει σε εγρήγορση, μας γεμίζει όρεξη για ζωή είναι η κινητήριος δύναμη για να σηκωνόμαστε το πρωί! Ακούγεται υπέροχο, όμως μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι και να οδηγήσει σε ψυχική κατάπτωση αν δε το διαχειριστείτε σωστά.

Πολλές φορές, οι στόχοι που θέτουμε στον εαυτό μας είναι ακριβώς εκείνοι που επιφέρουν την ψυχική μας ανισορροπία. Ονειρευόμαστε ένα μεγαλύτερο σπίτι, καλύτερα οικονομικά, καλύτερες συντροφικές ή φιλικές σχέσεις, κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση και συχνά πιέζουμε τον εαυτό μας πέρα από τις δυνατότητές του προκειμένου να επιτύχουμε αυτό «που θα μας κάνει ευτυχισμένους», ξεχνώντας τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους εν τέλει.

Προκειμένου να αποφύγετε αυτή την παγίδα, φροντίστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους που δεν θα πιέζουν τον εαυτό σας στα άκρα και θα έχουν ως βάση τις δικές σας ικανότητες και τη γενικότερη ψυχική σας κατάσταση. Για παράδειγμα για έναν καριερίστα, στόχος μπορεί να είναι η προαγωγή, αλλά για έναν καταθλιπτικό, στόχος μπορεί να είναι το να σηκωθεί από το κρεβάτι και να φορέσει ρούχα. Και οι 2 στόχοι είναι εξίσου σημαντικοί και πρέπει να χαίρουν της ίδιας επιβράβευσης όταν επιτυγχάνονται. Να θυμάστε, η μετριοπάθεια δεν είναι αδυναμία, ούτε κάνει τη ζωή σας μέτρια. Απλά σας διατηρεί ψυχικά υγιείς και ήρεμους.

Ζητήστε βοήθεια

Πολλές φορές η κατάσταση που έχουμε φέρει τον εαυτό μας μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για να την ξεδιαλύνουμε και χρειαζόμαστε κάποιον «έξω από τον χορό» για να μας βοηθήσει. Επιπλέον σε περιπτώσεις υποβόσκουσας ψυχιατρικής πάθησης, η καθοδήγηση από έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη για να επιτύχετε ποιότητα ζωής χωρίς επιπλοκές.

Γι’ αυτό αν θεωρείτε ότι βρίσκεστε σε τούνελ, είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο ψυχαναλυτή που θα μπορέσει να σας οδηγήσει με ασφάλεια στο φως.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του ψυχιατρικού νευρολογικού κέντρου Smart CNS Center και αναζητήστε τις ειδικότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πηγές

  1. Al-Janabi H., Flynn T.N., Coast J. Development of a self-report measure of capability wellbeing for adults: the ICECAP-A. Life Res. 2012;21:167–176.
  2. Department of Health . Department of Health; London: 2011. No Health without Mental Health: a Cross-government Mental Health Outcomes Strategy for People of All Ages.
  3. Dolan P., Peasgood T., White M. Do we really know what makes us happy? A review of the economic literature on the factors associated with subjective well-being. J. Econ. Psychol. 2008;29:94–122.
  4. Hansson L. Determinants of quality of life in people with severe mental illness. Acta Psychiatr. Scand. 2006;113(Suppl. 429):46–50.
  5. Eack S.M., Newhill C.E. Psychiatric symptoms and quality of life in schizophrenia: a meta-analysis. Schizophr. Bull. 2007;33:1225–1237.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'