14Οκτ

Ο φόβος φυλάει τα έρμα λέει ο σοφός λαός, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φόβοι μας αυτοί, είναι εντελώς παράλογοι και συχνά γίνονται εμπόδιο στο να ζήσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή μας.

Ουσιαστικά ως φοβία χαρακτηρίζεται ένας ισχυρός, παράλογος φόβος για κάτι που ενέχει ελάχιστο ή καθόλου πραγματικό κίνδυνο και μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος αγχώδους διαταραχής. Η φοβία είναι ένας επίμονος, υπερβολικός, μη ρεαλιστικός φόβος για ένα αντικείμενο, άτομο, ζώο, δραστηριότητα ή κατάσταση και τα άτομα με φοβίες προσπαθούν να αποφύγουν αυτό που φοβούνται, ενώ αν έρθουν αντιμέτωπα με αυτό, εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με της κρίσης πανικού.

Τι είναι όμως αυτό που εν τέλει μας κρατάει πίσω και γιατί σε ορισμένους ανθρώπους φαίνονται βουνό ακόμα και οι πιο απλές διαδικασίες; Δείτε στη συνέχεια 4+1 πιο συνηθισμένες φοβίες που έχουμε όλοι στην καθημερινότητά μας σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Κοινωνικές φοβίες

Είναι οι πιο διαδεδομένες φοβίες παγκοσμίως στον σύγχρονο κόσμο. Θεωρούνται αγχώδης διαταραχή και περιλαμβάνουν υπερβολικό στρες σε κοινωνικές καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής και αποφεύγουν να βρίσκονται σε πάρτι, κοινωνικές εκδηλώσεις ή μέρη με πολύ κόσμο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 20 ανθρώπους έχει κοινωνική φοβία.

Κλειστοφοβία: Ο φόβος για κλειστούς χώρους

Στενά συνδεδεμένος φόβος, με τον φόβο για τα αεροπλάνα, τα άτομα με αυτόν τον φόβο αισθάνονται ότι σε έναν στενό χώρο οι τοίχοι κλείνουν πάνω τους και δεν έχουν διέξοδο διαφυγής. Πολλές φορές αυτή η φοβία μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση ή να έχει πυροδοτηθεί από τραυματική εμπειρία.

Αγοραφοβία: φόβος ανοιχτών χώρων

Σε αντίθεση με την κλειστοφοβία, η αγοραφοβία είναι φόβος ανοιχτών χώρων και πρόκειται για μία περίπλοκη κατάσταση, που συχνά συνδέεται και με κοινωνικές φοβίες και μπορεί να παγιδεύσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους καθιστώντας μια φυσιολογική ζωή σχεδόν αδύνατη. Θεωρείται ίσως η πιο συνηθισμένη φοβία στην Ιαπωνία, με τα άτομα που πάσχουν από αυτή, να επιλέγουν μία ζωή κλεισμένη στο σπίτι, χωρίς να βγαίνουν καθόλου, δημιουργώντας την μόδα των σύγχρονων ερημιτών Χικικομόρι.

Ακροφοβία: φόβος για τα ύψη

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα ύψη και είναι φυσιολογικό η θέα από έναν ουρανοξύστη να μας προκαλεί δέος, ωστόσο για μερικούς η κατάσταση είναι τόσο αγχωτική, ώστε δεν μπορούν ούτε να ανέβουν σε κυλιόμενες σκάλες εμπορικού κέντρου χωρίς να παθαίνουν ιλίγγους.

Εντομοφοβία: φόβος για έντομα

Είναι μικρά, σέρνονται και συχνά δαγκώνουν, επομένως είναι κατανοητό γιατί σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσουν οι αράχνες και τα έντομα. Βέβαια σε ορισμένους ανθρώπους η φοβία αυτή έχει προχωρήσει σε επίπεδα κρίσεων πανικού όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτά και μπορεί να είναι απόλυτα δικαιολογημένη αν το άτομο είναι για παράδειγμα αλλεργικό στα τσιμπήματα εντόμων, σε βαθμό απειλητικό για τη ζωή του.

Κάθε φοβία, περισσότερο ή λιγότερο παράλογη έχει τη ρίζα της και μπορεί να εκριζωθεί. Αν νιώθετε ότι ο φόβος σας φρενάρει τη ζωή, κλείστε σήμερα ραντεβού στο ψυχιατρικό – νευρολογικό κέντρο Smart CNS Center και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα σας καθοδηγήσει για την σωστή αντιμετώπιση.

Πηγές

Hikikomori, A Japanese Culture-Bound Syndrome of Social Withdrawal? A Proposal for DSM-V | Alan Robert Teo https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4912003/

https://www.verywellmind.com/most-common-phobias-4136563

https://www.psychiatryassociatesofbatonrouge.com/blog/7-most-common-phobias-how-they-affect-patients

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'