07Οκτ

Με την πανδημία του COVID-19 να δημιουργεί οικονομική αναταραχή παγκοσμίως, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρώπη και η Αμερική θα αντιμετωπίζουν συνεχή εργασιακή αβεβαιότητα και άγχος για τα επόμενα χρόνια και οι παρέμβαση των ειδικών ψυχικής υγείας θα είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν.

Πράγματι, με τον τρόπο που ζούμε πλέον, η μη ύπαρξη εργασίας και πόρων εσόδων, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, στην ποιότητα ζωής και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία των ανθρώπων που βιώνουν αυτή την κατάσταση.

Τι συναισθήματα επιφέρει η ανεργία

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τις ελλείψεις θέσεων εργασίας στο σύγχρονο κόσμο, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς πολλαπλές έρευνες καταδεικνύουν ότι η ανεργία συνδέεται στενά με το άγχος, την κατάθλιψη και την απώλεια ικανοποίησης από τη ζωή, μεταξύ άλλων αρνητικών αντίκτυπων.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απώλεια της δουλειάς είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία —και συχνά τη σωματική υγεία— ακόμη και χωρίς να υπάρχει σοβαρή οικονομική πίεση (χρέη, δάνεια κλπ). «Η εργασία μας παρέχει χρονική δομή μέσα στην ημέρα, μας παρέχει ταυτότητα, μας παρέχει σκοπό και μας παρέχει επίσης κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους», εξηγεί η Connie Wanberg, PhD, βιομηχανική και οργανωτική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Όταν χάνονται όλα αυτά, δημιουργούνται πολλές δυσκολίες στους ανθρώπους».

Μόλις ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του Covid-19 στην Κίνα, όσοι είχαν χάσει τη δουλειά τους παρουσίασαν επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Μια συνεχιζόμενη έρευνα ψυχικής υγείας για τον Covid-19 στην Ιρλανδία βρήκε επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, με 1 στους 4 να βιώνει κλινικά σημαντικά επίπεδα κατάθλιψης και 1 στους 5 να αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους και μετατραυματικού στρες.

Παρόλο που οι έρευνες αυτές εστιάζουν γενικότερα στον ευρύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο της κρίσης του Covid, φαίνεται ότι το σοκ της οικονομικής κατάρρευσης και η επακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας, έχουν συμβάλει επίσης σε αυτήν την εκτεταμένη μαζική ψυχολογική δυσφορία.

Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της το συντομότερο δυνατόν, πριν μας αφήσουν μόνιμα ψυχολογικά τραύματα ή μετατραυματικό στρες. Οι έμπειροι ψυχίατροι μπορούν να μας καθοδηγήσουν, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε τη ζωή μας και να βγάλουμε την δουλειά από το επίκεντρο, μαθαίνοντας να απολαμβάνουμε ότι άλλο έχουμε γύρω μας, την αγάπη, την οικογένεια, τη φύση, εστιάζοντας σε κάτι θετικό μέχρι τα πράγματα να αρχίσουν να βελτιώνονται.

Επισκεφθείτε σήμερα το ψυχοθεραπευτικό – νευρολογικό κέντρο Smart CNS CENTER και οι ειδικοί ψυχαναλυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από το τέλμα.

Πηγές

  1. Wadud M. Sufferings and solutions of unemployment. Prothom Alo(2018).
  2. Cassidy T, Wright L. Graduate employment status and health: a longitudinal analysis of the transition from student. Soc Psychol Educ(2008) 11:181–91. doi: 10.1007/s11218-007-9043-x
  3. Lim AY, Lee S-H, Jeon Y, Yoo R, Jung H-Y. Job-seeking stress, mental health problems, and the role of perceived social support in university graduates in Korea. J Korean Med Sci(2018) 33:149. doi: 10.3346/jkms.2018.33.e149
  4. Meltzer H, Bebbington P, Brugha T, Jenkins R, McManus S, Stansfeld S. Job insecurity, socio-economic circumstances and depression. Psychol Med(2010) 40:1401–7. doi: 10.1017/S0033291709991802
  5. Reneflot A, Evensen M. Unemployment and psychological distress among young adults in the Nordic countries: a review of the literature. Int J Soc Welf(2014) 23:3–15. doi: 10.1111/ijsw.12000

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'