10Μάι

Μπορεί κάποιες περιόδους της ζωής μας, οι συνθήκες να μην είναι όπως θα επιθυμούσαμε. Σαφώς και είναι λογικό να θέλετε να αποσυμπιεστείτε από τα αρνητικά συναισθήματα που σας δημιουργεί μία δυσάρεστη συνθήκη.

Όμως, ξέρετε πολύ καλά πως οι αρνητικές σκέψεις και η γκρίνια σε προσφιλή σας πρόσωπα δεν μπορεί να γίνεται σε μόνιμη βάση.

Και αυτό, γιατί όσο περισσότερο παραπονιέστε ή όσο περισσότερο εκτίθεστε σε άτομα που υιοθετούν αυτό τον τρόπο σκέψης, τόσο πιο δυσαρεστημένοι θα αισθάνεστε.

Κατ’ αρχάς απομακρύνει από γύρω σας ανθρώπου του περιβάλλοντός σας.

Και αυτό όχι μόνο γιατί επηρεάζει και τη δική τους διάθεση αλλά γιατί επηρεάζει και τη δική σας ψυχική και σωματική υγεία, τη δική σας ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford, οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις και παράπονα οδηγούν στη μείωση του ιππόκαμπου, του οργάνου εκείνου του εγκεφάλου, δηλαδή, που είναι υπεύθυνο για την επίλυση των προβλημάτων και τη μνήμη.

Αντίδοτο στον αρνητισμό αποτελεί η ευγνωμοσύνη

Η αποδοχή κάθε θετικής πτυχής της ζωής μας, την οποία δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη αλλά να της δίνουμε αξία και να νιώθουμε ευλογία για τα πρόσωπα που μας στηρίζουν, την καλή υγεία, τη στέγη, το ζεστό φαγητό ή τη δουλειά μας.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι οι αρνητικές σκέψεις συνδέονται με την ορμόνη του άγχους την κορτιζόλη, ο οποία συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ευγνωμοσύνη προς τη ζωή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης κατά 23% μειώνοντας την πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και καταπολεμώντας σημάδια κούρασης ή κατάθλιψης.

Και όλα αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο σε όσους παρουσιάζουν αρνητισμό αλλά και σε άτομα του περιβάλλοντός τους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αρχικά προσπαθήστε να αλλάξετε το θέμα συζήτησης ρωτώντας τους ακόμα να σας πουν κάτι θετικό που τους συμβαίνει. Αν βλέπετε ότι η κατάσταση παραμένει ίδια, πάρτε τις αποστάσεις σας, ελαχιστοποιώντας τις επαφές σας μαζί τους.

Θυμηθείτε να μην υποκύψετε στην ενοχή. Προστατεύστε τη δική σας ψυχική υγεία και μην ξεχνάτε ότι έχετε προσπαθήσει να αναστρέψετε τη σχέση σας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να μένετε προσανατολισμένοι σε μια ποιοτική καθημερινότητα όπου αισθάνεστε όμορφα και το περιβάλλον σας είναι υποστηρικτικό.

Οι εποχές είναι δύσκολες, είναι όμως και ατομική ευθύνη του καθενός να φροντίσει για τη δική του ψυχική υγεία.

Η ομάδα του Smart CNS Center.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/ask-a-therapist-how-do-i-deal-with-negative-people-in-my-life-5120880 

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'