08Ιούν

Η διαδικασία της εγκυμοσύνης, αλλά και του τοκετού αποτελεί μια εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό να προκαλεί υπερβολική κούραση, εκνευρισμό, αλλαγές διάθεσης και έκρηξη συναισθημάτων που σε συνδυασμό με τις ορμόνες που εναλλάσσονται στο σώμα, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές ψυχικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Παρόλο που μία τέτοια αλλαγή στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά της γυναίκας είναι αναμενόμενη μετά την γέννα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε πότε μιλάμε για τα συνηθισμένα «baby blues», δηλαδή τη φυσιολογική ψυχική κατάπτωση και πότε για επιλόχιο κατάθλιψη, δηλαδή μία σημαντικά πιο ανησυχητική περίπτωση που ακολουθεί τη γέννα.

Τι είναι τα baby blues

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη γέννα έρχονται αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο γνωστό και ως «baby blues», μια πτώση διάθεσης δηλαδή, συνοδευόμενη από έναν ελαφρύ τύπο κατάθλιψης.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την καλή διάθεση που θα περίμενε κανείς ότι θα έχει η γυναίκα μετά τον ερχομό του μωρού της. Παρόλο που αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, η πτώση της διάθεσης επηρεάζεται από την απότομη αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών. Τα συμπτώματα των “baby blues” είναι σχετικά ήπια, διαρκούν μερικές ημέρες και αφορούν ξαφνικά ξεσπάσματα σε κλάματα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ευερεθιστότητα, κακή διάθεση, άγχος και ανησυχία.

Τα “baby blues” δεν αποτελούν κάποιου είδους ασθένεια, είναι παροδικά και μπορούν να αντιμετωπισθούν με μια απλή συναισθηματική υποστήριξη από φίλους ή συγγενείς, πιθανώς συνδυασμένα με μερικές συνεδρίες με κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Επιλόχιος κατάθλιψη

Η επιλόχιος κατάθλιψη αφορά μια ανησυχητική κατάσταση, η οποία επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως και διαρκεί έως 8 εβδομάδες μετά τη γέννα, αν και μερικές φορές μπορεί να κρατήσει μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο. Πολλές γυναίκες προτιμούν να το κρατήσουν κρυφό από φίλους, συγγενείς, καθώς και από τον γιατρό τους και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο – και πιο επικίνδυνο – λάθος που κάνουν. Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν από μια φυσιολογική κούραση, ευερεθιστότητα και έλλειψη όρεξης, αλλά εντείνονται με το πέρασμα των ημερών και εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των γυναικών στην καθημερινότητά τους.

Έτσι, τα συμπτώματα αυτά εξελίσσονται σταδιακά σε έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό, απελπισία, αδυναμία απόλαυσης της καθημερινότητας, αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και ανεξέλεγκτο άγχος. Κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα της επιλοχίου κατάθλιψης αφορούν κρίσεις πανικού, έλλειψη όρεξης για φαγητό, διαταραχές ύπνου, κόπωση, μυϊκές κράμπες και πόνους.

Ζητήστε βοήθεια

Η εμφάνιση επιλοχίου κατάθλιψης σε μια γυναίκα δεν σημαίνει πως αυτή είναι κακή μητέρα, απλώς βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να ελέγξει και χρειάζεται βοήθεια. Αν θεωρείτε πως εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει επιλόχιο κατάθλιψη, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το περάσετε αυτό μόνη σας, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, η οποία χρειάζεται άμεση θεραπεία. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, η μητέρα μπορεί απλά να προχωρήσει σε ατομικές, ή ομαδικές συνεδρίες με κάποιο σύμβουλο ή ψυχολόγο, ενώ σε πιο απαιτητικές καταστάσεις, οι συνεδρίες μπορεί να συνοδεύονται από την χορήγηση ήπιων αντικαταθλιπτικών.

Οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι του πρότυπου ψυχιατρικού – νευρολογικού κέντρου Smart CNS Center διαθέτουν την γνώση και την εμπειρία να σας καθοδηγήσουν να βγείτε από το σκοτάδι της κατάθλιψης και να δείτε ξανά το φως και τη χαρά της ζωής, μαζί με το μωράκι που φέρατε στον κόσμο.

Πηγές

  1. Righetti-Veltema et al. “Postpartum depression and the mother–infant relationship at 3 months old” Journal of Affective Disorders (2002)
  2. Couto, Tiago Castro E et al. “Postpartum depression: A systematic review of the genetics involved.” World journal of psychiatry vol. 5,1 (2015): 103-11. doi:10.5498/wjp.v5.i1.103
  3. Whiffen VE. The comparison of postpartum with non-postpartum depression: a rose by any other name. J Psychiatry Neurosci. 1991 Sep;16(3):160-5. PMID: 1958650; PMCID: PMC1188324.
  4. Samantha Johnson, Simon Adam, Michele McIntosh, The Lived Experience of Postpartum Depression: A Review of the Literature, Issues in Mental Health Nursing, 10.1080/01612840.2019.1688437, (1-8), (2020).
  5. Sit DK, Wisner KL. Identification of postpartum depression. Clin Obstet Gynecol. 2009 Sep;52(3):456-68. doi: 10.1097/GRF.0b013e3181b5a57c. PMID: 19661761; PMCID: PMC2736559.
  6. Bloch M, Rotenberg N, Koren D, Klein E. Risk factors associated with the development of postpartum mood disorders. J Affect Disord. 2005 Sep;88(1):9-18.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'