14Φεβ

Έστω ότι βρίσκεστε σε πρώτο ραντεβού. Καθώς πίνετε τον καφέ σας αισθάνεστε τους παλμούς της καρδιάς σας να αυξάνονται και τα αντανακλαστικά σας να γίνονται πιο έντονα. Μήπως βρήκατε το άλλο σας μισό; Ή μήπως στην πραγματικότητα φταίει η καφεΐνη;

Πρόκειται για ένα κλασικό φαινόμενο, γνωστό και ως «λανθασμένη απόδοση διέγερσης» και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι αθλητικές δραστηριότητες, ο χορός, οι ταινίες θρίλερ και ο καφές είναι ιδανική πρόταση για το πρώτο ραντεβού.

Όταν αισθάνεστε ένα έντονο συναίσθημα, όπως για παράδειγμα ο φόβος, ασυναίσθητα ψάχνετε από κάπου να «πιαστείτε» για να αισθανθείτε ξανά ασφάλεια, όμως είναι αρκετά πιθανό, ο εγκέφαλος να μπερδέψει αυτό το έντονο συναίσθημα που συνοδεύει την ταχυπαλμία με έρωτα.

Πειραματική διαδικασία

Στο επιστημονικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε αυτά τα πλαίσια, τοποθετήθηκε μία γυναίκα σε μία στενή και ελαφρώς ασταθή γέφυρα στην πρώτη περίπτωση, όπου συνάντησε για πρώτη φορά άνδρες και τους έδειξε μία εικόνα με μία γυναίκα να κοιτάει έναν εργάτη στα χωράφια. Στη συνέχεια τους ζήτησε να φύγουν, να σκεφτούν μία ιστορία πίσω από αυτή τη φωτογραφία και αν θέλουν να της τηλεφωνήσουν ξανά. Στη δεύτερη περίπτωση, το πείραμα έγινε με τη γυναίκα να στέκεται σε μία φαρδιά, σταθερή τσιμεντένια γέφυρα.

Από τους άνδρες που περπάτησαν στην στενή ασταθή γέφυρα, τηλεφώνησε στην κοπέλα το 50% και σχεδόν όλοι συνέδεσαν τη φωτογραφία με μία σεξουαλική / ρομαντική ιστορία. Αντίθετα, από όσους τη συνάντησαν στην φαρδιά τσιμεντένια γέφυρα, μόλις το 12,5% της τηλεφώνησε και οι ιστορίες τους για τη φωτογραφία ήταν ποικίλες χωρίς ιδιαίτερο συναίσθημα.

Στην πρώτη περίπτωση οι άνδρες συνέδεσαν ασυναίσθητα στο μυαλό τους το αίσθημα του φόβου και ανασφάλειας για την γέφυρα στην οποία στέκονταν με τον έρωτα και το ερωτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να βλέπουν τη γυναίκα πιο ελκυστική, ενώ στη δεύτερη λειτούργησαν καθαρά λογικά, με καθαρό ενδιαφέρον.

Πάμε για καφέ

Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα ή μπορεί να επιφέρει αύξηση των παλμών κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, είναι πιθανό να έχει παρερμηνευθεί από τον εγκέφαλό σας ως ερωτική έλξη προς το άλλο άτομο και τούμπαλιν.

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα κανονίσετε πρώτο ραντεβού σε καφετέρια, επιλέξτε προσεκτικά τι ρόφημα θα παραγγείλετε και δώστε μεγάλη έμφαση στα σημάδια που πραγματικά έχουν σημασία, σε μία προσπάθεια να αποτρέψετε τη «λανθασμένη απόδοση διέγερσης» από τον εγκέφαλό σας και να διατηρήσετε καθαρό το μυαλό για τις επιλογές σας.

Η ομάδα του Smart CNS Center.

Πηγές

Schachter, S., & Singer, J. (1962). Cognitive, social, and physiological determinants of emotional state. Psychological Review, 69(5), 379–399. 

Dutton, Donald & Aron, Arthur. (1974). Some Evidence for Heightened Sexual Attraction under Conditions of High Anxiety. Journal of personality and social psychology. 30. 510-7. 10.1037/h0037031.

Marin, Manuela & Schober, Raphaela & Gingras, Bruno & Leder, Helmut. (2017). Misattribution of musical arousal increases sexual attraction towards opposite-sex faces in females. PLOS ONE. 12. e0183531. 10.1371/journal.pone.0183531.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'