07Σεπ

Οι διαταραχές διάθεσης είναι ουσιαστικά ένα ευρύ πλαίσιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι τύποι κατάθλιψης και διπολικών διαταραχών που όμως έχουν διαφορετικά συμπτώματα, αίτια και εκδηλώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

Γενικά οι διαταραχές διάθεσης εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες. Ειδικά στους ενήλικες μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν σημαντικά.

Από τους πιο γνωστούς τύπους διαταραχών διάθεσης, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα οι ακόλουθοι, οι οποίοι παρουσιάζουν και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις:

Κλινική κατάθλιψη

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση, κατά την οποία το άτομο έχει εμφανώς μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες, ακόμα και εκείνες που παλαιότερα απολάμβανε, παρουσιάζει συναισθήματα στεναχώριας ή και απελπισίας για χρονικά διαστήματα άνω των 2 εβδομάδων, ευερεθιστότητα και έντονες εκρήξεις θυμού ή άγχους, ενώ επιδιώκει την απομόνωση και την ενασχόληση με μονότονες διαδικασίες.

Δυσθυμία

Πρόκειται για μία πιο ελαφριά περίπτωση κατάθλιψης, που συχνά συγχέεται απλώς με την «κακή διάθεση», ωστόσο είναι πολύ πιο βαθύ το πρόβλημα. Η δυσθυμία είναι μεν χρόνια, αλλά χαμηλού βαθμού, υπάρχει για τουλάχιστον 2 χρόνια στον ασθενή και δεν παρουσιάζει βελτίωση.

Διπολική διαταραχή

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο εμφανίζει περιόδους κατάθλιψης και ψυχικής κατάπτωσης, οι οποίες εναλλάσσονται απρόκλητα με περιόδους υπερβολικά ανεβασμένης διάθεσης που αγγίζει τα όρια της μανίας.

Παρατηρώντας τα συμπτώματα

Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα των διαταραχών διάθεσης αποτελούν

  • θλίψη, άγχος, απελπισία
  • απώλεια διάθεσης για δραστηριότητες που πριν το άτομο απολάμβανε,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα αυτολύπησης, υπερβολικές ενοχές
  • εξάρσεις θυμού, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, τάσεις φυγής,
  • απότομες αλλαγές βάρους
  • έλλειψη συγκέντρωσης
  • διαταραχές ύπνου.

Παράλληλα, θα μπορούσε να εμφανίσει σκέψεις ή ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας, κάτι που απαιτεί την άμεση παρέμβαση για βοήθεια από ειδικό ψυχίατρο.

Αίτια

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλούνται από έλλειψη χημικής ισορροπίας του εγκεφάλου που προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει το οικογενειακό ιστορικό και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ.

Επιπλέον, επίδραση φαίνεται να έχουν διάφορες σωματικές παθήσεις και ασθένειες, όπως τραυματισμοί, αυτoάνοσα και καρκίνος. Πολλές φορές οι διαταραχές διάθεσης μπορεί να «κοιμούνται» για χρόνια και ατυχίες της ζωής (οικονομική καταστροφή, θάνατος αγαπημένου προσώπου ή κατοικιδίου, δυσάρεστες αλλαγές) να τις ενεργοποιήσουν.

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει διαταραχές διάθεσης και βλέπετε τα συμπτώματα αλλά δεν ξέρετε πώς να τα διαχειριστείτε, ή ποια αίτια τα προκάλεσαν, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Επισκεφθείτε το Smart CNS Center και οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε σας απασχολεί.

Βιβλιογραφία

Cho CH, Ahn YM, Kim SJ, et al. Design and Methods of the Mood Disorder Cohort Research Consortium (MDCRC) Study. Psychiatry Investig. 2017;14(1):100-106. doi:10.4306/pi.2017.14.1.100

Lu, R.-B. (2015). “Mood Disorders: From Psychopathogenesis to Treatment.” The Scientific World Journal 2015: 289508.

 

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'