06Αυγ

Πόσες φορές ξυπνάτε κουρασμένοι και κακόκεφοι το πρωί ή αισθάνεστε «άρρωστοι» όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά; Ο ύπνος παίζει πραγματικά καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και είναι σημαντικό να κοιμάστε σωστά και ήρεμα προκειμένου να έχετε μία καλή ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν ωστόσο πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι διαταραχές ύπνου προκύπτουν από υποβόσκουσες ψυχικές παθήσεις και είναι απαραίτητο να βρούμε τη ρίζα τους και να επιλύσουμε το πρόβλημα πριν επιδεινωθεί σημαντικά.

Η αξία του ύπνου

Ο καλός ύπνος αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την σωματική και την ψυχική υγεία και την ευεξία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ανθρώπινος οργανισμός μεταβαίνει σε αναβολική κατάσταση για την επιδιόρθωση του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του σκελετικού και του μυϊκού ιστού.

Παράλληλα, γίνεται μια «επανεκκίνηση» του εγκεφάλου με μια διαδικασία γνωστή ως «ομοιόσταση συνάψεων», κατά την οποία οι συνάψεις των νευρώνων συρρικνώνονται κατά περίπου 20% για να μπορούν να δεχτούν νέα δεδομένα κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας.

Αντίθετα, ένα βράδυ χωρίς σωστή ξεκούραση οδηγεί σε μείωση συγκέντρωσης και παραγωγικότητας, εκνευρισμό και αύξηση των επιπέδων του στρες. Η ανησυχία και η υπερένταση κατά τις βραδινές ώρες ελαττώνουν την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι σωστές διαδικασίες για την ξεκούραση του εγκεφάλου. Έτσι, ο παρατεταμένα μειωμένος, ή διακεκομμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, αλλά και το αντίθετο, καθώς υπάρχει αμφίδρομη σχέση που καταλήγει σε έναν
φαύλο κύκλο.

Ο κακός ύπνος προκαλεί τις παθήσεις ή οι παθήσεις τον κακό ύπνο;

Συχνά τίθεται το σοβαρό ερώτημα για το αν η αιτία των διαταραχών ύπνου είναι η  κατάθλιψη, ή η κατάθλιψη οφείλεται για τις διαταραχές ύπνου προκειμένου να σχεδιαστεί μια στοχευμένη θεραπεία. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και επομένως η αρχική επέμβαση θα πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της ποιότητάς του.

Αυτό θα δώσει άμεσα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση καθώς παρέχει βελτίωση στην ευεξία και πνευματική υγεία ενός ανθρώπου. Η βελτίωση του επιπέδου του ύπνου οδηγεί στη σταδιακή αλλαγή της διάθεσης και επαναφορά των γνωστικών λειτουργιών.

Έτσι, στη μια περίπτωση μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και στην άλλη να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την πρόληψή της.

Στο κέντρο εγκεφαλικής νευροδιαμόρφωσης Smart CNS Center γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο καλός και υγιής ύπνος για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Γι’ αυτό το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλα εκείνα τα θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας, ώστε να βελτιώσετε σημαντικά τη ζωή σας.

Βιβλιογραφία

  • Nutt D, Wilson S, Paterson L. Sleep disorders as core symptoms of depression. Dialogues Clin Neurosci. 2008;10(3):329-336. doi:10.31887/DCNS.2008.10.3/dnutt
  • Worley SL. The Extraordinary Importance of Sleep: The Detrimental Effects of Inadequate Sleep on Health and Public Safety Drive an Explosion of Sleep Research. P T. 2018;43(12):758-763.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'