22Σεπ

Η εγκυμοσύνη είναι ένα υπέροχο γεγονός. Δύο διαφορετικά κύτταρα που έρχονται σε επαφή μετατρέπονται σε έναν μικροσκοπικό άνθρωπο μέσα σε 40 εβδομάδες. Για μερικούς, ο ερχομός ενός μωρού αποτελεί μια έκπληξη, ενώ για άλλους το αποτέλεσμα ενός μεγάλου ταξιδιού.

Κάποιοι γεννήθηκαν έτοιμοι για να το κάνουν, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί μια τρομακτική προοπτική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ψυχολογικές διακυμάνσεις που υφίσταται η γυναίκα λόγω των ορμονών της, είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Το σύνολο των φυσικών, ψυχολογικών και υπαρξιακών αλλαγών που υφίσταται μια έγκυος γυναίκα είναι μεγάλο και είναι πολύ εύκολο να σας καταβάλλει.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να απολαύσετε το κατά δύναμιν αυτό το υπέροχο ταξίδι της ζωής.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Κάντε κάτι που απολαμβάνετε και σας χαλαρώνει. Ένα ζεστό μπάνιο, η αγαπημένη σας μουσική, ένα χαλαρωτικό μασάζ, μία αγαπημένη σας ταινία, ή ένα podcast αλλά και η προσωπική σας περιποίηση είναι πολύ σημαντική.

Διατηρήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα

Ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να σας δώσει μια λίστα επιτρεπόμενων για την εγκυμοσύνη ασκήσεων. Η καθημερινή άσκηση παράγει ενδορφίνες που απομακρύνουν το άγχος και βοηθούν στην ανάταση της διάθεσής σας.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια για καθημερινές δουλειές όπως η καθαριότητα του σπιτιού, το μαγείρεμα, ή την φύλαξη των παιδιών από τον σύντροφό σας, την οικογένεια, ή ακόμα και φίλους.

Ακολουθήστε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού, αλλά και που θα σας κρατήσουν υγιείς και δυνατές για να ανταπεξέλθετε της εγκυμοσύνης.

Επικοινωνήστε με άλλες εγκύους

Ζητήστε τις συμβουλές τους και πως αντιμετωπίζουν οι ίδιες την εγκυμοσύνη τους. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αισθάνεστε μόνη σας και θα έχετε άτομα δίπλα σας που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εσάς.

Απευθυνθείτε σε πρόσωπο εμπιστοσύνης

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να επικοινωνήσετε όλες σας τις φοβίες, τα άγχη και τις ανησυχίες που αφορούν την εγκυμοσύνη αλλά και τη ζωή σας σε άτομο εμπιστοσύνης. Αυτό μπορεί να ανήκει στον οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό κύκλο σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε άφοβα στον ψυχολόγο σας και να μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί.

Στο Smart CNS Center οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να σας καθοδηγήσουν ώστε να βρείτε την ηρεμία που αναζητάτε και να απολαύσετε το ταξίδι της εγκυμοσύνης μαζί με τον σύντροφό σας.

Βιβλιογραφία

Grenier, L. N., et al. (2021). “Be Healthy in Pregnancy: Exploring factors that impact pregnant women’s nutrition and exercise behaviours.” Maternal & Child Nutrition 17(1): e13068.

Goodman JH, Guarino A, Chenausky K, et al. CALM Pregnancy: results of a pilot study of mindfulness-based cognitive therapy for perinatal anxiety. Arch Womens Ment Health. 2014;17(5):373-387. doi:10.1007/s00737-013-0402-7

Dhillon A, Sparkes E, Duarte RV. Mindfulness-Based Interventions During Pregnancy: a Systematic Review and Meta-analysis. Mindfulness (N Y). 2017;8(6):1421-1437. doi:10.1007/s12671-017-0726-x

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'