03Μάι

Η κοινοπραξία Early Genetics and Lifeforce Epidemiology, ανέλυσε τη γενετική 64.641 παιδιών, ηλικίας μεταξύ 3 και 18 ετών, χρησιμοποιώντας διαχρονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα τα παιδιά με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είναι γενετικά παρόμοια.

Μέσα από αυτή την έρευνα φάνηκε, επίσης, η επικάλυψη διαταραχών ψυχικής υγείας μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής.

Τα ευρήματα της έρευνα αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς βοηθούν από νωρίς στη ζωή ενός ατόμου να εντοπιστεί άγχος ή κατάθλιψη. Έτσι, θα μπορεί ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν τη σημασία της διερεύνησης των γενετικών παραλλαγών καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής και ταυτόχρονης εμφάνισης με άλλες διαταραχές.

Για παράδειγμα όταν κάποιος παρουσιάζει άγχος ή κατάθλιψη είναι πιθανό να παρουσιάζει και ΔΕΠΥ ή επιθετική συμπεριφορά.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η γενετική ευθύνεται για το 40 % των συμπτωμάτων. Το υπόλοιπο 60% εξαρτάται από κοινωνικο-περιβαλλοντικούς παράγοντες

Όλοι μπορεί να παρουσιάσουμε σε κάποιο στάδιο της ζωής μας άγχος ή κατάθλιψη. Όλοι βιώνουμε ματαιώσεις και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε τρόπους, ώστε να ξεπερνάμε κάθε σκόπελο. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν και ανταποκρίνονται ή προσαρμόζονται πιο εύκολα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ένα μέρος του πληθυσμού, όμως, με αγχώδεις διαταραχές αδυνατεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με αποτέλεσμα να εμποδίζει την προσωπική του εξέλιξη.

Επόμενη στη σειρά αποτελεί η διερεύνηση συσχέτισης γενετικών – περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως είναι το σχολείο και η οικογένεια και πώς αυτά επηρεάζουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που αναδεικνύονται θέματα τα οποία αφορούν την ψυχική υγεία. Και ακόμη πιο θεμελιώδους σημασίας είναι το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα ρίχνει το βάρος στην παιδική ακόμη ηλικία.

Και τούτο γιατί το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη. Και όσο πιο νωρίς στην ηλικία ενός ανθρώπου γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα, τόσο πιο ποιοτική θα είναι η ζωή του!

Η ψυχιατρική ομάδα του Smart CNS Center.

Πηγή: https://www.jaacap.org/article/S0890-8567(22)00179-4/fulltext

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'