23Μαρ

Τα παιδιά είναι χαρά αλλά έχουν και πολλές υποχρεώσεις. Κάθε γονιός νιώθει το άγχος για το αν έχουν φάει, αν είναι καλά ή αν κοινωνικοποιούνται σωστά. Είναι άλλο μεγάλο βάρος είναι η οικονομική ανασφάλεια. Και όταν οι γονείς μοιράζονται τα βάρη θέτουν τις ανησυχίες τους πιο εύκολα υπό έλεγχο. Στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας όμως το άγχος δε διαιρείται αλλά πολλαπλασιάζεται.

Και μπορεί να έχει προϋπάρξει ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός ή μια απώλεια, που όλα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Τι μπορεί να πυροδοτήσει στην ψυχολογία του ατόμου αυτή η συνθήκη;

  • Νευρικότητα, άγχος ή κατάθλιψη
  • Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μειωμένη λειτουργικότητα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Απότομες εναλλαγές στη διάθεση
  • Πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή ζάλη

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή κάπνισμα αλλά και σε νοσήματα όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υποθυροειδισμό ή σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Πολλές φορές η κακή ψυχολογική κατάσταση του γονέα αποτυπώνεται και στην ψυχολογία του παιδιού καθώς μέσα από την καθημερινότητα αντιλαμβάνεται τη δυσάρεστη κατάσταση.

Το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζεται το άγχος αυτό;

Δημιουργήστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ζητήστε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε να κρατήσει για κάποιες ώρες το παιδί σας, ώστε να απολαύστε λίγη ώρα κάνοντας ό, τι επιθυμείτε. Μπορεί να είναι μια βόλτα με φίλους, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να μείνετε εσείς & ο εαυτός σας.

Σταματήστε τις ενοχές

Το να είστε γονείς δε σημαίνει πως αποκλείεστε από κάθε δραστηριότητα που προσφέρει απόλαυση και μπορεί να σας κρατά μακριά από το παιδί σας. Εξάλλου οι χαρούμενοι γονείς μεγαλώνουν και υγιή, ανεξάρτητα και ευτυχισμένα παιδιά. Να ακούτε τις ανάγκες σας και να τις ικανοποιείτε.

Θετική σκέψη

Μπορεί το μυαλό σας να κυριεύουν αρνητικές σκέψεις, όμως αυτό δε βοηθά. Αντικαταστήστε αυτές με θετικές ή σταματήστε την υπερανάλυση κόβοντας τη ροή τους σε ένα σημείο που φτάνει στην υπερανάλυση.

Δημιουργήστε το δικό σας σύστημα υποστήριξης

Η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος. Αν έχετε άτομα που ξέρετε ότι θα σας ακούσουν και θα σας στηρίξουν, τότε όλα είναι πιο εύκολα.

Θέστε τα όριά σας

Μην αφήνετε τις κρίσεις των άλλων να επηρεάζουν τη ζωή σας, καταναλώνοντας άσκοπα τον χρόνο και την ενέργειά σας. Οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή ή τα παιδιά σας είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση.

Η ιατρική ομάδα του Ψυχιατρικού Κέντρου Smart CNS Center.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/single-parenting-stress-how-to-beat-burnout-5216180

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'