18Μάι

Τι είναι η έμφυλη βία;

Σύμφωνα με τον IASC ως έμφυλη βία ορίζεται η περιγραφή που βλάπτουν ένα άτομο, διαπράττονται ενάντια στη θέλησή του και βασίζονται σε κοινωνικά αποδιδόμενες διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι μορφές βίας είναι οι εξής:

  • Σεξουαλική
  • Σωματική
  • Κοινωνική
  • Συναισθηματική-ψυχολογική
  • Βλαπτικές παραδοσιακές πρακτικές

Το ιατρικό περιοδικό «The Lancet» δημοσίευσε μία διεθνή μελέτη για τη βία κατά των γυναικών με κύρια ερευνήτρια Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το 27% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στον κόσμο έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους ενώ το 13% έχει υποστεί αυτή τη βία μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η κακοποίηση ξεκινά από νωρίς στη ζωή ενός ατόμου με το 24 % των γυναικών να την έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά στο ηλικιακό εύρος 15-19 χρονών.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2.000.000.000 γυναίκες από 161 χώρες ηλικίας άνω των 15 ετών.

Η έρευνα μας δίνει πιο συγκεκριμένα τη γεωγραφική κατανομή ως εξής:

Στην Ωκεανία (49%) και την κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%) παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%) τα χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της υπάρχει άμεση συσχέτιση του βιοτικού επιπέδου της χώρας με τα ποσοστά της βίας.

Στην Ευρώπη 20% των γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με βίαιες συμπεριφορές, με την Αμερική να ακολουθεί με 25%, την Ασία στο 27% και την Αφρική στο 33%.

Στην ελληνική πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα του 2018, το 18% των γυναικών έχει υποστεί βία από σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή του ενώ το 5% κατά τον τελευταίο χρόνο.

Παρόλο που το βιοτικό επίπεδο αναβαθμίζεται συνεχώς και η τεχνολογική ανάπτυξη προφέρει νέες ρηξικέλευθες λύσεις κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη, η βία κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα με τα ποσοστά να είναι ακόμη ιδιαίτερα σημαντικά. Δυστυχώς, ο δρόμος ακόμα μακρύς και καλό είναι να γίνει αντιληπτό πως ο σεβασμός στις γυναίκες και στον άνθρωπο γενικά πρέπει να διδάσκεται από νωρίς στο σπίτι και το σχολείο.

Η ιατρική ομάδα του Smart CNS Center.

Πηγή: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)61837-7/fulltext

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'