25Φεβ

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει μια ακόμη συνέπεια της πανδημίας για τα παιδιά και τους εφήβους: Οι διατροφικές διαταραχές και οι νοσηλείες για αυτούς, αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2020.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία 6 νοσοκομείων σε όλο τον Καναδά διαπίστωσε ότι οι νέες διαγνώσεις νευρικής ανορεξίας σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, ενώ το ποσοστό νοσηλείας μεταξύ αυτών των ασθενών ήταν σχεδόν τριπλάσιο, σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Τα ευρήματα προστίθενται σε τρεις μικρότερες μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία – οι οποίες διαπίστωσαν αύξηση των νοσηλειών ατόμων με διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαταραχή προγράμματος – Διαταραχή διατροφής

Η τρέχουσα μελέτη, ωστόσο, επικεντρώθηκε μόνο σε εφήβους με καινούργια διάγνωση ανορεξίας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Χόλι Αγκοστίνο, η οποία διευθύνει το πρόγραμμα διατροφικών διαταραχών στο Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ.

Όπως εξηγεί, αυτοί οι νέοι άνθρωποι, μπορεί να πάλευαν με την εικόνα του σώματος, το άγχος ή άλλες ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία πριν από την πανδημία – και έφτασαν στο σημείο καμπής κατά τη διάρκεια της.

«Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι συμβαίνει επειδή χάσανε την καθημερινότητά τους» επισημαίνει η δρ. Αγκοστίνο.

Καθώς τα πάντα έχουν διαταραχθεί – συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, της άσκησης, των προτύπων ύπνου και των επαφών με φίλους – τα ευάλωτα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν στραφεί στον περιορισμό της διατροφής. Και δεδομένου ότι η κατάθλιψη και το άγχος συχνά «επικαλύπτονται» με τις διατροφικές διαταραχές, οποιαδήποτε επιδείνωση σε αυτές τις καταστάσεις ψυχικής υγείας θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην νευρική ανορεξία.

Τα στατιστικά μιλάνε

Πλέον περίπου το 0,4% των κοριτσιών και το 0,1% των αγοριών πάσχουν από ανορεξία, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η διατροφική διαταραχή χαρακτηρίζεται από σοβαρό περιορισμό στις θερμίδες και στις τροφές που θα φάει ένα άτομο — καθώς και από έντονο φόβο για αύξηση βάρους.

Η ομάδα της δρ. Αγκοστίνο εξέτασε νέες διαγνώσεις ανορεξίας σε νέους ηλικίας 9 έως 18 ετών από τον Μάρτιο του 2020 (όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί της πανδημίας) έως τον Νοέμβριο του 2020. Συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με τα έτη πριν από την πανδημία, φτάνοντας μέχρι το 2015.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νοσοκομεία είχαν κατά μέσο όρο περίπου 41 νέα περιστατικά ανορεξίας ανά μήνα — σε σύγκριση με τα 25 σε περιόδους προ πανδημίας, σύμφωνα με τη μελέτη. Και περισσότερα παιδιά που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα κατέληγαν στο νοσοκομείο: Υπήρχαν 20 νοσηλείες το μήνα το 2020, έναντι περίπου 8 τα προηγούμενα χρόνια.

Παρατηρούμε τα συμπτώματα – προλαμβάνουμε την εξέλιξη

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιζε και το γεγονός ότι οι γονείς λόγω άγχους με την πανδημία και τη νέα κατάσταση, δεν ήταν σε θέση να δώσουν τόση έμφαση στα ανησυχητικά συμπτώματα του παιδιού όση θα έδιναν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι διατροφικές διαταραχές χρειάζονται χρόνο για να εκδηλωθούν, έτσι πολλά παιδιά που ήταν στο όριο, η πανδημία αποτέλεσε απλώς αφορμή και όχι αιτία.

Αυτό, σημαίνει ότι οι γονείς έχουν χρόνο να παρατηρήσουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, όπως ένα παιδί να γίνεται «δύσκολο» με τις επιλογές τροφής ή εστιάζει υπερβολικά στην άσκηση και την απώλεια βάρους.

Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτά τα ζητήματα ή να αναφέρουν τυχόν ανησυχίες στον παιδίατρό τους, προκειμένου να τους συμβουλεύσει κατάλληλα και να προληφθεί η κατάσταση πριν προχωρήσει.

Η ομάδα του Smart CNS Center.

Πηγές

  1. Otto, A. K., Jary, J. M., Sturza, J., Miller, C. A., Prohaska, N., Bravender, T., & Van Huysse, J. (2021). Medical Admissions Among Adolescents With Eating Disorders During the COVID-19 Pandemic. Pediatrics, 148(4), e2021052201. https://doi.org/10.1542/peds.2021-052201
  2. Agostino, H., Burstein, B., Moubayed, D., Taddeo, D., Grady, R., Vyver, E., Dimitropoulos, G., Dominic, A., & Coelho, J. S. (2021). Trends in the Incidence of New-Onset Anorexia Nervosa and Atypical Anorexia Nervosa Among Youth During the COVID-19 Pandemic in Canada. JAMA network open4(12), e2137395. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.37395

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'