24Αυγ

Τι Είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD);

 

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD) είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 1-3% του πληθυσμού. Οι άνθρωποι με OCD βιώνουν επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις ή εικόνες (ιδεοληψίες) που προκαλούν έντονο άγχος και αίσθηση αμηχανίας.

Για να ανακουφιστούν από αυτό το άγχος, οι ασθενείς συνήθως καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοερές πράξεις (ψυχαναγκασμοί), όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή η τακτοποίηση αντικειμένων. Αυτά τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά μπορούν επίσης να περιορίσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. 

 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι διακρίνει την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή από απλές συνήθειες, ας δούμε τη διαφορά μεταξύ της OCD και της απλής επιθυμίας για τάξη ή καθαριότητα, καθώς συχνά παρεξηγούνται και συγχέονται. Ενώ η τάξη είναι θέμα προτίμησης, η OCD είναι μια διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή και απαιτεί επαγγελματική θεραπεία.

 

Απλή Επιθυμία για Τάξη ή Καθαριότητα: Η επιθυμία να είναι κάποιος οργανωμένος ή να διατηρεί το σπίτι του καθαρό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν. Μπορεί να προτιμούν τακτοποιημένα γραφεία, καθαρά σπίτια ή να αισθάνονται πιο ήρεμοι σε ένα περιβάλλον που είναι υπό έλεγχο. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να είναι ισχυρές, αλλά δεν προκαλούν έντονο άγχος ή δυσφορία αν δεν τηρηθούν αυστηρά. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν μπορεί να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, μπορεί να νιώσει ενοχλημένος, χωρίς αυτό να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητά του.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD): Η OCD, από την άλλη, υπερβαίνει την απλή τάξη ή καθαριότητα. Οι ιδεοληψίες προκαλούν έντονο άγχος και αναγκάζουν τα άτομα να εκτελούν συγκεκριμένες συμπεριφορές ή τελετουργίες (ψυχαναγκασμούς) για να ανακουφιστούν από το άγχος. Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι απλά προτιμήσεις, αλλά αναγκαιότητες για τους πάσχοντες, και αν δεν μπορέσουν να τις εκτελέσουν, μπορεί να βιώσουν έντονη δυσφορία ή πανικό.

 

Αναζήτηση Θεραπείας

 

Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών όπως η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, περίπου το 40-60% των ασθενών δεν βρίσκουν πλήρη ανακούφιση ή παρουσιάζουν υποτροπή των συμπτωμάτων. Οι συμβατικές θεραπείες για την OCD περιλαμβάνουν κυρίως την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή. Αν και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές για ένα ποσοστό ασθενών, η ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες είναι κρίσιμη, ιδίως για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές προσεγγίσεις.

 

Ο επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) είναι μια σύγχρονη και μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αν και το rTMS έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια για τη θεραπεία διαταραχών όπως η κατάθλιψη, αρχίζει να δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και για την OCD. Το rTMS μάλιστα έχει εγκριθεί από τον FDA ως συμπληρωματική θεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

 

Η θεραπεία με rTMS στοχεύει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την OCD. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα πρωτόκολλα rTMS για την αντιμετώπιση της διαταραχής, και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση. 

  

Οφέλη του rTMS

 

Το rTMS προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία το καθιστούν μια πολλά υποσχόμενη επιλογή θεραπείας για την OCD:

  • Ασφάλεια και Χαμηλές Παρενέργειες: Το rTMS είναι ασφαλές με ελάχιστες παρενέργειες σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή (Fitzsimmons κ.ά., 2022; Rostami κ.ά., 2020; Steuber και McGuire, 2023).
  • Μη Επεμβατική Μέθοδος: Δεν απαιτεί αναισθησία ή χειρουργική επέμβαση, γεγονός που την καθιστά μη επώδυνη και πιο προσβάσιμη.
  • Συνδυαστική Θεραπεία: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κύρια θεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

 

Με βάση τις τελευταίες έρευνες, η θεραπεία με rTMS μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς με OCD. Επιπλέον, η θεραπεία φαίνεται να προσφέρει μακροχρόνια οφέλη, με βελτίωση των συμπτωμάτων ακόμη και 12 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας (Fitzsimmons κ.ά., 2022; Marder κ.ά., 2022; Steuber και McGuire, 2023). 

 

Στο Smart CNS Center παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Για μια εξατομικευμένη προσέγγιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 440 1 440.

 


Φραντζέσκα Παρλιάρου Ψυχολόγος


 

Βιβλιογραφία

 

Fitzsimmons, S.M.D.D., van der Werf, Y.D., van Campen, A.D., Arns, M., Sack, A.T., Hoogendoorn, A.W., van Balkom, A.J.L.M., Batelaan, N.M., Eijndhoven, P. van, Hendriks, G.-J., Oostrom, I. van, Oppena, P. van, Schruers, K.R.J., Tendolkar, I., Vriend, C. and van den Heuvel, O.A. (2022). Repetitive transcranial magnetic stimulation for obsessive-compulsive disorder: A systematic review and pairwise/network meta-analysis. Journal of Affective Disorders, [online] 302, pp.302–312. doi:https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.01.048.

 

Marder, K.G., Barbour, T., Ferber, S., Idowu, O. and Itzkoff, A. (2022). Psychiatric Applications of Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation. FOCUS, 20(1), pp.8–18. doi:https://doi.org/10.1176/appi.focus.20210021.

 

Rostami, R., Kazemi, R., Jabbari, A., Madani, A.S., Rostami, H., Taherpour, M.A., Molavi, P., Jaafari, N., Kuo, M.-F., Vicario, C.M., Nitsche, M.A. and Salehinejad, M.A. (2020). Efficacy and clinical predictors of response to rTMS treatment in pharmacoresistant obsessive-compulsive disorder (OCD): a retrospective study. BMC Psychiatry, 20(1). doi:https://doi.org/10.1186/s12888-020-02769-9.

 

Steuber, E.R. and McGuire, J.F. (2023). A Meta-analysis of Transcranial Magnetic Stimulation in Obsessive-Compulsive Disorder. Biological psychiatry. Cognitive neuroscience and neuroimaging, 8(11), pp.1145–1155. doi:https://doi.org/10.1016/j.bpsc.2023.06.003.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'