01Ιούλ

H κατάθλιψη είναι μία πάθηση που επηρεάζει πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και ειδικά μετά την καραντίνα και τους περιορισμούς, τα συμπτώματά της έχουν αυξηθεί αισθητά. Μέχρι πρότινος η «παραδοσιακή» μέθοδος για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης ήταν η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Πολλοί θεραπευόμενοι, ωστόσο, δεν λάμβαναν τη σωστή αγωγή, είτε γιατί ήταν σκεπτικοί ως προς τις παρενέργειες του φαρμακευτικού σχήματος, είτε γιατί λόγω άλλων υποκείμενων παθήσεων, δεν ήταν δυνατόν να λάβουν άλλα σκευάσματα. Επιπλέον σε ορισμένους θεραπευόμενους η επίτευξη του κατάλληλου σχήματος φαρμακευτικής αγωγής δεν επιτυγχάνεται με την πρώτη και πολλοί από αυτούς απογοητεύονταν και εγκατέλειπαν την θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να δώσει λύση η τελευταία λέξη της νευροεπιστήμης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μία διαδικασία γνωστή ως Επαναλαμβανόμενος Διακρανικός Μαγνητικός Ερεθισμός ή rTMS που βασίζεται στην διέγερση του εγκεφάλου για την βελτίωση της κατάστασης.

rTMS - Η τελευταία λέξη της νευροεπιστήμης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

 

Πώς λειτουργεί το rTMS;

Καθώς ο εγκέφαλος μας είναι ένα καθαρά ηλεκτρικό όργανο που στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα για το πώς να λειτουργήσει σωστά, η ρύθμιση του για την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχιατρικών παθήσεων, μπορεί να γίνει επίσης με την επίδραση στην ηλεκτρική του δραστηριότητα. Εδώ έρχεται λοιπόν το rTMS, μία πρωτοποριακή ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος που αποσκοπεί στον ερεθισμό ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, προκειμένου να μεταβάλλει το αίσθημα κατάθλιψης το οποίο οδηγεί σε παραίτηση και δυσλειτουργικότητα του θεραπευόμενου.

Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας rTMS ο θεραπευόμενος έχει τις αισθήσεις του, ωστόσο φοράει ωτοασπίδες καθώς το μηχάνημα κάνει έναν (υποτυπώδη) ήχο σε κάθε παλμό. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα τοποθετήσει ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας, το οποίο θα διοχετεύει σύντομους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που σχηματίζουν ηλεκτρικά ρεύματα στον εγκέφαλό σας. Η διαδικασία αυτή κρατάει 30 με 40 λεπτά, όμως, μετά το πέρας της, θα είστε σε θέση να οδηγήσετε και να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Η διαδικασία χρειάζεται περίπου 20 με 35 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί και να έχουμε εμφανή αποτελέσματα και αυτές γίνονται 5 ημέρες την εβδομάδα για περίπου ένα μήνα.

 

rTMS: Για ποιους είναι ιδανική λύση;

Το rTMS προτείνεται για άτομα που πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί για την αντιμετώπισή της, αλλά και άτομα τα οποία, λόγω υποκείμενων θεμάτων υγείας δεν είναι σε θέση να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Οι εξειδικευμένοι γιατροί του κέντρου εγκεφαλικής νευροδιαμόρφωσης Smart CNS Center είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την κατάσταση και να προτείνουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα συνεδριών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον κάθε ασθενή.

 

 

 

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'