09Μαρ

Καθημερινά υπάρχουν τόσες υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρώσετε. Για να μη χαθείτε σε αυτές το κλειδί είναι η σωστή οργάνωση. Και αυτό πολλές φορές ξεκινά από το σπίτι. Ένας καθαρός και τακτοποιημένος βοηθά, ώστε να παραμείνετε πιο εύκολα ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο στις υποχρεώσεις σας.

Πώς ένας ακατάστατος χώρος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία;

Μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο Personality and Social Psychology Bulletin, οι γυναίκες που ζούσαν σε χώρο που δεν είναι καθαρός και σε τάξη αλλά έχουν στοιβαγμένα πολλά αντικείμενα μαζί παρουσιάζουν πιο εύκολα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνες που ο χώρος τους είναι σε τάξη.

Σύγχυση στη λήψη των αποφάσεων

Η ποιότητα του χώρου, επηρεάζει και την ποιότητα της ζωής. Είναι πιο εύκολο να εστιάσετε στα σημαντικά πράγματα που σας απασχολούν και να λειτουργήσετε αποτελεσματικά αν ζείτε σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε τάξη και δεν πετάγονται μπροστά σας στοίβες με ρούχα, παπούτσια ή πάκοι με χαρτιά.

Ποια είναι τα οφέλη της καθαριότητας για την ψυχική υγεία;

Αποκτάτε τον έλεγχο στο περιβάλλον σας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Connecticut όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε περιόδους έντονου άγχους, η καθαριότητα του σπιτιού τους δίνει την αίσθηση πως κυριαρχούν στον χώρο αυτό και επομένως μπορούν να διαχειριστούν πιο εύκολα ό,τι προκύψει σε αυτό. Η αντίθετη περίπτωση τους αποπροσανατολίζει ή τους δυσκολεύει να ολοκληρώσουν μια δουλειά ή να λάβουν μια σημαντική απόφαση.

Βελτιώνει τη διάθεση

Η Αμερικάνικη Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης επιβεβαιώνει πως η φυσική άσκηση κατά την καθαριότητα του σπιτιού σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα καταπολεμούν τα συμπτώματα αυτών των ψυχικών νοσημάτων ενώ συμβάλλουν στην αίσθηση ευφορίας. Επίσης, η τακτική αλλαγή στα σεντόνια προσφέρει ανώτερη ποιότητα ύπνου, καλύτερη ξεκούραση άρα πιο αποδοτική καθημερινότητα.

Εστιάστε προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας με μικρά βήματα!

Μην αναβάλλεται την καθαριότητα γιατί μπορεί να σας φαίνεται απαιτητικό και πολύωρο project! Ξεκινήστε βάζοντας πρόγραμμα & κάνοντας κάθε μέρα ένα μικρό ξεκαθάρισμα. Οριοθετήστε την ώρα που θέλετε να αφιερώσετε ρυθμίζοντας το χρονόμετρο.

Στόχος δεν είναι να φτάσετε στο άλλο άκρο και να γίνεται εμμονικοί με την καθαριότητα ή να αποφεύγετε μια προγραμματισμένη βόλτα ή ένα επείγον task στη δουλειά, ώστε το σπίτι να είναι στην εντέλεια.

Στόχος είναι να ζείτε σε έναν ποιοτικό χώρο που προάγει την ποιοτική ζωή και λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία σας, σωματική και ψυχική.

Η ιατρική ομάδα του Ψυχιατρικού Κέντρου Smart CNS Center.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/how-mental-health-and-cleaning-are-connected-5097496

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'