03Νοέ

Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από την ζωή σε ηλικία 100 ετών, ο πρωτοπόρος Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Άαρον Μπεκ, που θα μείνει στην ιστορία ως πατέρας της σύγχρονης γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Η μέθοδος του αυτή, θεωρείται ως «αντίπαλο δέος» της φροϋδικής ψυχανάλυσης και αποτελεί σημαντικό παράγοντα διάγνωσης και αντιμετώπισης ψυχογενών καταστάσεων και παθήσεων, όπως η κατάθλιψης, η διαταραχή στρες, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η, αϋπνία, διάφοροι τύποι εθισμού, η ΙΨΔ και διάφορες ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία και η ανορεξία.

Αποτίνοντας έναν σύντομο φόρο τιμής στον Άαρον Μπεκ, ας δούμε στη συνέχεια περισσότερα για την πρωτοποριακή θεωρία του και πώς αυτή συνέβαλε στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων ψυχογενών προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.

Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο

Γιος ρωσο-εβραίων μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Άαρον Μπεκ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ ‘Αιλαντ και Ιατρική στο Yale. Οι θεωρίες που σχημάτισε αντλούσαν επιρροή από την Γερμανο-Αμερικανίδα ψυχαναλύτρια Κάρεν Χόρνεϊ και τον ψυχολόγο ‘Αλμπερτ Έλις. Ο ίδιος, είτε μόνος, είτε σε συνεργασία με άλλους ερευνητές έγραψε 22 βιβλία και περισσότερα από 500 επιστημονικά άρθρα, έλαβε πολλαπλά ιατρικά βραβεία, μεταξύ αυτών τα Albert Lasker, Heinz, Sarnat, ενώ το περιοδικό «American Psychologist» τον χαρακτήρισε 1 από τους 10 σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές παγκοσμίως.

Ο ίδιος όμως ήταν ανήσυχο πνεύμα και έψαχνε τις απαντήσεις ακόμα και σε μέρη που ένας συνήθης ψυχοθεραπευτής δεν θα το σκεφτόταν. Συγκεκριμένα μέσα στη δεκαετία του 2000 πραγματοποίησε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις με τον Δαλάι Λάμα, επισημαίνοντας ότι γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και ο βουδισμός έχουν πολλά κοινά σημεία, καθώς εστιάζουν στην ανάγκη αλλαγής του νου μέσω αυτοπαρατήρησης.

Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης

Η ιδέα του Μπεκ πίσω από την πρωτοποριακή του μέθοδο, ήταν ουσιαστικά ότι όλα πηγάζουν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και οι σκέψεις που κάνουμε είναι αυτές που επηρεάζουν την ψυχολογία, τις επιλογές και συνεπώς τη ζωή μας. Σε αντίθεση όμως με την φροϋδική θεραπεία που εστίαζε στις αρνητικές σκέψεις, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει παλαιότερα τραύματα, η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία που εισήγαγε ο Άαρον Μπεκ, παρακινεί τους ασθενείς να σκεφτούν θετικά και να κάνουν θετικά σχόλια για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Μάλιστα κατέρριψε την θεωρία του Φρόιντ που υποστήριζε ότι η κατάθλιψη πηγάζει από έναν απωθημένο μαζοχισμό και απέδειξε πειραματικά ότι είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης και συνεχούς αυτοκριτικής και επομένως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι κορυφαίες μέθοδοι του Άαρον Μπεκ, εφαρμόζονται σε πολλά ψυχοθεραπευτικά κέντρα παγκοσμίως και από τις εξελίξεις φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Smart CNS Center. Επισκεφθείτε σήμερα τη σελίδα του και κλείστε ραντεβού με ψυχοθεραπευτές, ειδικευμένους στις μεθόδους του Μπεκ, που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγές

https://beckinstitute.org/blog/a-conversation-with-the-dalai-lama/

https://www.goodtherapy.org/famous-psychologists/aaron-beck.html

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'