02Μαρ

Τα θέματα της ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντικά και με αυτά της σωματικής υγείας. Ενώ παλιά θεωρούταν ταμπού να αποκαλύψει κάποιος πως κάνει ψυχοθεραπεία από τον φόβο του στίγματος, σήμερα θεωρείται βασική για μια ποιοτική ζωή, για μια κοινωνία ενσυναίσθησης.

Παρακάτω θα βρείτε 4 από τις βασικές θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί κατά την πορεία της επιστήμης αυτής:

Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία

Ο άνθρωπος είναι το κέντρο της θεραπείας και απομονώνεται από ό,τι άλλο ενισχύοντας ατομικά το αίσθημα ελευθερίας. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται τα 4 δεδομένα (εγγενείς συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης) της ζωής, ώστε να υπάρχουν σε εσωτερική αρμονία και αποδοχή, δηλαδή:

  • Ελευθερία και συναφή ευθύνη
  • Θάνατος
  • Απομόνωση
  • Έλλειψη νοήματος

Πολύ γνωστός εκπρόσωπος είναι ο Irvin Yalom.

Ψυχαναλυτική θεραπεία

Μία ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος είναι η ψυχαναλυτική, η οποία και εισήχθη από τον Sigmund Freud. Ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε ένα περιβάλλον αφού έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ασφάλειας και μιλάει για ό,τι τον προβληματίζει ελεύθερα χωρίς να διακόπτεται από τον επιβλέποντα ο οποίος δείχνει ενσυναίσθηση. Θα προσπαθήσει να ξεχωρίσει σημαντικά γεγονότα που μπορεί να έχουν παίξει ρόλο. Σε αυτή τη μέθοδο πιστεύεται πως η παιδική ηλικία ή τα συναισθήματα του ασυνείδητου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Έτσι, το άτομο κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του και τις πράξεις του φέρνοντας στην επιφάνεια στοιχεία του ασυνείδητου που μέχρι τώρα δημιουργούσαν σύγχυση. Η μέθοδος αυτή έχει επικριθεί από πολλούς λόγω του χρόνου που απαιτείται και του κόστους. Είναι όμως ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Πρόκειται για την πλέον δομημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση. Στόχος είναι ο θεραπευόμενος να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του και στηρίζεται στη λογική του εδώ και τώρα. Για παράδειγμα αν κάποιος φοβάται τα ύψη, αρχικά θα σκεφτεί πως βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση και σταδιακά θα εκτίθεται σε πραγματικές συνθήκες μέχρι ο φόβος να εκλείψει τελείως. Στόχος είναι η τροποποίηση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών και η θεώρηση των σκέψεων υπό νέα σκοπιά.

Group therapy

Σε αυτό το είδος θεραπείας είναι 2 ή περισσότερα άτομα παρακολουθούνται από 1 ή παραπάνω επιβλέποντες. Στόχος είναι κάθε άτομο να μάθει μέσα από την εμπειρία του άλλου και να προσφέρουν συμβουλές. Είναι πολύ καλή προσέγγιση και για άτομα που παρουσιάζουν το αίσθημα της μοναξιάς.

Η ιατρική ομάδα του Ψυχιατρικού Κέντρου Smart CNS Center.

Πηγές:

https://therapynetwork.eu/therapeutic-approaches/approach/existentialtherapy-therapynetwork.html

https://www.verywellmind.com/types-of-therapy-2795753

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'