16Σεπ

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχουν επικεντρωθεί στη φυσική υγεία των πολιτών τους: Τακτικό πλύσιμο χεριών, προστατευτικές μάσκες προσώπου, καθώς και πλήθος περιοριστικών μέτρων έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως για να περιορίσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους και να μας κρατήσουν ασφαλείς.

Παρόλα αυτά, η φυσική υγεία συνοδεύεται και από την ψυχική ευεξία, η οποία δέχεται ιδιαίτερο πλήγμα λόγω του έντονου στρες ως αποτέλεσμα της πορείας της πανδημίας. Ανεργία, υγειονομική ανασφάλεια, οικονομική κρίση, όλα αυτά ταράζουν αρκετά την ψυχική ισορροπία των πολιτών, συχνά σε επικίνδυνο βαθμό.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να διατηρήσουμε, αλλά και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία ακόμα και την εποχή του Covid-19. Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι το άγχος σας είναι φυσιολογικό

Είναι λογικό να αγχώνεστε από τις τρομακτικές ειδήσεις, το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, το άγχος είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στην οποιαδήποτε απειλή, ώστε να μας προετοιμάσει να προστατευθούμε από αυτήν. Το πρώτο βήμα λοιπόν για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, είναι να το αντικρύσετε, να το αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε από πού πηγάζει, προκειμένου να το εκλογικεύσετε σταδιακά.

Βρείτε κάτι να σας αποσπά από την καθημερινότητα

Αντί να επικεντρώνεστε σε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε, δώστε όλη σας την προσοχή σε αυτά που μπορούν να κάνουν πιο όμορφη την καθημερινότητά σας. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, βρείτε την καινούρια σας αγαπημένη τηλεοπτική σειρά, κάντε τις δουλειές του σπιτιού, ή οτιδήποτε κρατά το μυαλό σας απασχολημένο από τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος.

Ανακαλύψτε νέους τρόπους για να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας

Ναι οι κοινωνικές επαφές μας λείπουν και είναι μεγάλος παράγοντας στρες η απομόνωση. Ένας πολύ καλός τρόπος για να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάντε zoom πάρτι για γενέθλια ή γιορτές, παίξτε διαδικτυακά παιχνίδια μαζί ή δείτε μία ταινία με share screen. Δεν υποκαθιστά την άμεση ανθρώπινη επαφή, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει πολύ περισσότερο από το να είστε αποκομμένοι.

Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας

Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την κατάσταση και να μάθετε ένα καινούριο μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα, μια τέχνη, ή να ξαναπιάσετε ένα ταλέντο σας από εκεί που το είχατε αφήσει. Κάντε οτιδήποτε σας βοηθάει να εκφραστείτε δημιουργικά ή να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, βγαίνοντας από την δυσάρεστη εμπειρία, ένας καλύτερος άνθρωπος.

Αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για την διαχείριση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας, οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι του Smart CNS Center  έχουν τη γνώση και την εμπειρία να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε αυτή την κατάσταση.

Βιβλιογραφία

Sarner M. Maintaining mental health in the time of coronavirus. New Sci. 2020;246(3279):40-46. doi:10.1016/S0262-4079(20)30819-8

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'