27Αυγ

Ακούμε συχνά για ψυχολογικές καταστάσεις και προβλήματα που εκδηλώνονται σταδιακά σε σωματικά συμπτώματα, δημιουργώντας τις λεγόμενες «ψυχοσωματικές» παθήσεις. Από αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύγχρονη μάστιγα, το άγχος.

Τι κάνουμε όμως όταν αυτό μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στην σωματική μας υγεία; Δείτε στη συνέχεια τρόπους για να απαλλαγείτε από τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του άγχους και να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Κατανοώντας το πρόβλημα

Το άγχος αποτελεί μια ενστικτώδη αντίδραση επιβίωσης του οργανισμού απέναντι στους «κινδύνους» της καθημερινότητας προκειμένου να βρίσκεται σε εγρήγορση για να τους αντιμετωπίσει. Όταν όμως αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε εμφανίζονται μια σειρά προβλημάτων που ξεκινούν από την υποβάθμιση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου και καταλήγουν στη σωματοποίησή τους.

Τα αποτελέσματα του άγχους γίνονται αρχικά αισθητά στη μείωση της συγκέντρωσης, της παραγωγικότητας, της ικανότητας λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Εν συνεχεία, τα προβλήματα μπορούν να επεκταθούν στο γαστρεντερικό, μυοσκελετικό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό, αναπαραγωγικό, καρδιαγγειακό ή και νευρικό σύστημα.

Πώς επηρεάζει το σώμα μας

Μια τέτοια κατάσταση προκαλεί εκτός από δυσφορία και πόνο, μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα ενός ατόμου, που πρέπει να τα ανεχθεί και να ζήσει με αυτά. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει μια άμεση και πολύπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος, που αφορά δύο κατευθύνσεις: τη ρίζα του προβλήματος, που είναι το άγχος αυτό κάθε αυτό και τα σωματικά συμπτώματά του.

Μια αρχική προσέγγιση θα ήταν αφενός μια επίσκεψη σε γιατρό που εξειδικεύεται στα συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα, όπου με την χορήγηση της κατάλληλης αγωγής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να γίνει μια αναγνώριση της πηγής του άγχους, έτσι ώστε να γίνει μια σωστή διαχείριση και διοχέτευσή του για την αποφυγή και πρόληψη περαιτέρω σωματικών συμπτωμάτων.

Μερικές συμβουλές είναι που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και την άμεση μείωση των επιπέδων του είναι:

  • Συνεδρίες με εξειδικευμένο γιατρό για την αναγνώριση της πηγής του άγχους και πιθανότατα συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων του άγχους
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με τη χρήση φυσικών ή φαρμακευτικών προϊόντων, κατόπιν συνταγογράφησης από εξειδικευμένο γιατρό. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση και παραγωγικότητα και αύξηση των επιπέδων του άγχυς, που, μεταξύ άλλων, επιφέρει καθυστέρηση στην επίτευξη καθημερινών στόχων
  • Καθημερινή σωματική άσκηση διάρκειας 30-40 λεπτών, όπου η έκκριση ενδορφινών βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του άγχους, βελτιώνοντας την ευεξία και τη διάθεση
  • Ευχάριστη δραστηριότητα, ή διαλογισμό
  • Διαχείριση του χρόνου και αυστηρή οριοθέτηση των χρονικών ορίων των υποχρεώσεων, έτσι ώστε αυτές να γίνονται στην ώρα τους, να μην μαζεύονται αλλά και να υπάρχει περιθώριο χρόνου σε τυχόν έκτακτες καταστάσεις

Στο Ψυχιατρικό – Νευρολογικό Κέντρο Smart CNS Center το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από τις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις του άγχους!

Βιβλιογραφία

  1. Salleh MR. Life event, stress and illness. Malays J Med Sci. 2008;15(4):9-18
  2. Ettlin T, Kischka U. Psychosomatische Rehabilitation: eine Übersicht [Psychosomatic Rehabilitation: An Overview]. Ther Umsch. 2019;76(8):460-464. doi:10.1024/0040-5930/a001115
  3. Satsangi AK, Brugnoli MP. Anxiety and psychosomatic symptoms in palliative care: from neuro-psychobiological response to stress, to symptoms’ management with clinical hypnosis and meditative states. Annals of Palliative Medicine. 2018;7(1):75-111.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'