13Φεβ

Η ινομυαλγία αποτελεί διαταραχή χρόνιου πόνου και επηρεάζει σχεδόν το 2,1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αιτιοπαθογένεια της ινομυαλγίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ενώ οι στρατηγικές διαχείρισης που συνιστώνται γι’ αυτήν περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφορική παρέμβαση και φυσικοθεραπεία.

Ωστόσο, καμία μεμονωμένη θεραπευτική μέθοδος δεν έχει καταφέρει να μετριάσει το πλήρες φάσμα των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Ο επαναληπτικός διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός (rTMS) έρχεται ως εναλλακτική επιλογή, καθώς μετά τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν σε αρκετές μελέτες των τελευταίων ετών για τη συμβολή του στη βελτίωση συμπτωμάτων νευροπαθητικού πόνου, ενθαρρυντικά φαίνονται και τα αποτελέσματα ως προς την ινομυαλγία.

Μια πρόσφατη αντίστοιχη μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους Tanwar, Mattoo, Kumar, και Bhatia (2020) με στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας rTMS στον πόνο των πασχόντων από ινομυαλγία. Συγκεκριμένα, στη μελέτη έλαβαν μέρος 90 άτομα με διάγνωση ινομυαλγίας, ηλικίας 18 έως 50 ετών, τα οποία τοποθετήθηκαν σε δύο ομάδες: α) την ομάδα που έλαβε εικονική θεραπεία (45 άτομα) και β) την ομάδα που έλαβε θεραπεία rTMS χαμηλής συχνότητας (45 άτομα) στο δεξιό πλαγιοραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, για 5 συνεχόμενες ημέρες κάθε εβδομάδα, για 4 εβδομάδες συνολικά. Ο πόνος αξιολογήθηκε τόσο μέσω υποκειμενικών όσο και αντικειμενικών δεικτών μέτρησης πόνου. Επιπλέον, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες  (15 ημέρες από τη λήξη της θεραπείας, μετά από 3 μήνες και μετά από 6 μήνες).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα θεραπείας rTMS, σημείωσαν σημαντική βελτίωση του πόνου μετά τη θεραπεία και στους υποκειμενικούς και στους αντικειμενικούς δείκτες. Καταγράφηκε βελτίωση στο άγχος και την κατάθλιψη που ως γνωστόν εμφανίζονται σε συννοσηρότητα με την ινομυαλγία. Επιπλέον επιβεβαιώνεται η διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών μετά το πέρας της διαδικασίας, αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες έρευνες rTMS για την ινομυαλγία.

Μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας rTMS διήρκεσαν 6 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας (στη φάση παρακολούθησης). Αντιθέτως, οι ασθενείς που ανήκαν στην ομάδα εικονικής θεραπείας, δεν σημείωσαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα του πόνου τους.

Η επίδραση του rTMS στη βελτίωση του πόνου προτείνεται ότι συμβαίνει μέσω ρυθμιστικής τροποποίησης στα κυκλώματα που εμπλέκονται στην αντίληψή του καθώς και στη συναισθηματικές παραμέτρους που συνδέονται με τον πόνο (μεταιχμιακό σύστημα).

 

Στο Smart CNS Center παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από ινομυαλγία. Επικοινωνήστε στο 210 440 1 440 για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.

 

Μαναρώλη Ματίλντα, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

Επιμέλεια Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος

 

Πηγή: Tanwar, S., Mattoo, B., Kumar, U., & Bhatia, R. (2020). Repetitive transcranial magnetic stimulation of the prefrontal cortex for fibromyalgia syndrome: a randomised controlled trial with 6-months follow up. Advances in Rheumatology, 60.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'