13Απρ

Πρωτοφανές ποσοστό ύφεσης της κατάθλιψης μέσω ειδικού πρωτοκόλλου rTMS.

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης παρουσιάστηκαν από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανοιχτή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο, εφαρμόστηκε ένα ιδιαίτερα σύντομο πρωτόκολλο επαναλαμβανόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (iTBS), το οποίο κατάφερε να ανακουφίσει ταχέως τα συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης στο 90% των συμμετεχόντων. Η θεραπεία ονομάστηκε «Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy», ή αλλιώς «SAINT» και είναι εγκεκριμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

ΤΟ iTBS αποτελεί παραλλαγή της κλασικής rTMS προσέγγισης στο οποίο εφαρμόζεται υψηλότερη συνολική παλμική δόση διέγερσης σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η SAINT είναι μια ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση του επιταχυνόμενου πρωτοκόλλου iTBS που αξιοποιεί MRI (fcMRI) καθοδήγηση για μεγαλύτερη ακρίβεια στη στόχευση των σημείων ενδιαφέροντος (κύκλωμα πλαγιοραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού με μεσολόβια έλικα) στον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης υποβλήθηκαν σε 10 δεκάλεπτες συνεδρίες ημερησίως με 50λεπτα διαλείμματα μεταξύ τους. Κατά μέσο όρο, 3 ημέρες θεραπείας ήταν αρκετές ώστε οι συμμετέχοντες να σημειώσουν ανακούφιση από την Κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, πριν από τη θεραπεία, οι 21 συμμετέχοντες της μελέτης αντιμετώπιζαν σοβαρή κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν δει βελτίωση με τη χρήση φαρμάκων. Με το πέρας των συνεδριών οι 19 εξ’ αυτών δεν ανέφεραν πλέον καταθλιπτική συμπτωματολογία. Μάλιστα, οι μόνες παρενέργειες της νέας θεραπείας ήταν κόπωση και κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια αυτής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «κανείς δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα καθώς δεν υπήρξε ποτέ θεραπεία για την ανθεκτική στην θεραπεία κατάθλιψη, η οποία να έχει ξεπεράσει το ποσοστό 55% σε επίπεδο ύφεσης». Ακόμα κι έπειτα από ένα μήνα μετά τη θεραπεία, το 60% των συμμετεχόντων ήταν ακόμα σε ύφεση ενώ διεξάγονται μελέτες παρακολούθησης για τον προσδιορισμό της διάρκειας των αντικαταθλιπτικών αποτελεσμάτων.

Πηγή άρθρου : Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy for Treatment-Resistant Depression

#depression #fightdepression #rtms #ibms #ranscranialmagneticstimulation

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'