18Νοέ

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή του παιδιού και να μετατρέψει απλές καθημερινές διαδικασίες όπως, τη αναμονή στη στάση του λεωφορείου ή το σχολικό διάλειμμα σε εφιάλτη. Επιπλέον ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αφήσει βαθιά συναισθηματικά σημάδια, ενώ σε ακραίες καταστάσεις, μπορεί να περιλαμβάνει βίαιες απειλές, υλικές ζημιές ή σοβαρό τραυματισμό του παιδιού.

Εάν το παιδί σας υφίσταται εκφοβισμό, πρέπει να ενεργήσετε για να το σταματήσετε έγκαιρα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα πειράγματα, τον εκφοβισμό ή το κακό κουτσομπολιό προκειμένου να μειώσετε τον μόνιμο αντίκτυπό του στη ζωή του. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας υφίσταται εκφοβισμό αλλά δεν σας λέει τίποτα για αυτό;

Αναγνωρίζοντας την κατάσταση

Αν το παιδί δεν παραδεχτεί μόνο του ότι υφίσταται εκφοβισμό – ή δεν έχει εμφανείς μώλωπες ή τραυματισμούς – μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι του συμβαίνει. Υπάρχουν όμως κάποια προειδοποιητικά σημάδια που οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν στα παιδιά:

  • συμπεριφέρονται διαφορετικά ή φαίνονται ανήσυχα
  • δεν τρώνε, δεν κοιμούνται καλά ή δεν κάνουν πράγματα που συνήθως απολαμβάνουν
  • φαίνονται πιο κυκλοθυμικά ή πιο εύκολα αναστατωμένα από το συνηθισμένο
  • αποφεύγουν συγκεκριμένες καταστάσεις (όπως να πάρουν το σχολικό, ή γενικά να πάνε
  • σχολείο, να ανοίξουν τον υπολογιστή κλπ)
  • αυτοτραυματίζονται

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας υφίσταται εκφοβισμό, αλλά διστάζει να ανοιχτεί, βρείτε τρόπους να θίξετε το θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε μια κατάσταση σε μια τηλεοπτική εκπομπή και να ρωτήσετε, «Τι γνώμη έχεις για αυτό;» ή «Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είχε κάνει ο πρωταγωνιστής;» Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερωτήσεις όπως: «Έχεις δει ποτέ να συμβαίνει αυτό στο σχολείο σου;» ή «Έχεις βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση;». Επιπλέον ίσως να βοηθήσει να μιλήσετε πρώτα εσείς για τυχόν εμπειρίες εκφοβισμού που είχατε εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας σε αυτήν την ηλικία.

Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι εάν υφίστανται εκφοβισμό ή παρενόχληση – ή το βλέπουν να συμβαίνει σε κάποιον άλλο – είναι σημαντικό να μιλήσουν σε κάποιον για αυτό, είτε σε εσάς, είτε σε κάποιον άλλο ενήλικα (δάσκαλο, σχολικό σύμβουλο ή οικογενειακό φίλο) ή ακόμη και τον αδελφό του.

Πώς το αντιμετωπίζουμε

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ λεπτή και δύσκολη και συχνά απαιτεί την παρέμβαση ειδικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο εκφοβισμός δεν θα αφήσει μόνιμες ψυχικές βλάβες στο παιδί σας. Επικοινωνήστε την κατάσταση στους καθηγητές του, συζητήστε με το παιδί σας, προκειμένου να του ενδυναμώσετε την αυτοπεποίθηση και επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να το καθοδηγήσετε σωστά και αποτελεσματικά.

Στο ψυχοθεραπευτικό – νευρολογικό κέντρο Smart CNS Center οι εξειδικευμένοι ψυχίατροι – ψυχοθεραπευτές μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια εκφοβισμού στο παιδί και να το βοηθήσουν να βγει αλώβητο από αυτή την κατάσταση, ανακτώντας την αυτοπεποίθησή του.

Πηγές

https://www.empoweringparents.com/article/my-child-is-being-bullied-what-should-i-do/

https://kidshealth.org/en/parents/bullies.html

https://www.stompoutbullying.org/tip-sheet-signs-your-child-being-bullied

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'