28Ιαν

Μία από τις πιο γνωστές θεωρίες παρακίνησης είναι αυτή του Maslow, η οποία οπτικοποιείται με μία πυραμίδα ξεκινώντας από τις απολύτως βασικές ανάγκες του οργανισμού που πρέπει να καλύψει για να επιβιώσει και συνεχίζοντας με πιο σύνθετες βάζοντας στην κορυφή την αξία της αυτοπραγμάτωσης.

«Η θεωρία της ανθρώπινης παρακίνησης» δημοσιεύτηκε το 1943. Ο Maslow πίστευε, ως γνήσιος ανθρωπιστής, πως για να είναι ένας άνθρωπος ευτυχισμένος πρέπει να ανακαλύψει τον προορισμό του σε αυτή τη ζωή, όλα όσα έχει φτιαχτεί να κάνει και φυσικά να φτάσει στο επίπεδο της αυτοπραγμάτωσης πετυχαίνοντας αυτά για τα οποία είναι ικανός.

Πριν φτάσει στο επίπεδο αυτό, όμως, πρέπει να μπορέσει να καλύψει σταδιακά κάποιες άλλες ανάγκες.

Ποια είναι, επομένως, τα στάδια από τα οποία θα πρέπει να περάσει;

Σωματικές ανάγκες

Πρώτα ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει τα προς το ζην. Ένα ζεστό σπίτι, φαγητό, νερό, ομοιόσταση. Σε αυτά προσθέτει και τη συνουσία καθώς, έτσι, εξασφαλίζεται η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η ανάγκη για ασφάλεια

Σε αυτό το στάδιο ο άνθρωπος χρειάζεται ασφάλεια και προστασία. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει η οικονομική βάση για να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς, τα βασικά είδη, ασφάλεια ζωής, ώστε να νιώθει πως καλύπτει τον εαυτό του σε περίπτωση κάποιου τραυματισμού ή έκτακτης ανάγκης. Κερδίζοντας έναν καλό και σταθερό μισθό, μπορούν επίσης να κάνουν αποταμίευση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε πιθανή μελλοντική δυσκολία.

Η ανάγκη της αποδοχής και της κοινωνικοποίησης

Ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον και γι’ αυτό χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με άτομα από τα οποία λαμβάνει αγάπη και αποδοχή. Αυτό συμβαίνει νωρίς στη ζωή του μέσα από το πλαίσιο της οικογένειας, στη συνέχεια μέσα από την κοινωνικοποίηση στο σχολικό περιβάλλον, στο επαγγελματικό, από φιλίες, δραστηριότητες, ερωτικούς συντρόφους ή κάθε είδους κοινωνική επαφή. Ο δεσμός με τους σημαντικούς άλλους της ζωής του ή η δραστήρια ενασχόληση με ό,τι τον ευχαριστεί είναι τα καλύτερα φάρμακα για το αίσθημα της μοναξιάς ή της κατάθλιψης.

Η ανάγκη για εκτίμηση

Ο άνθρωπος χρειάζεται τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων αλλά και του εαυτού του. Αυτό το καταφέρνει μέσα από επιτυχίες στην επαγγελματική του ζωή, στην πορεία του ως ακαδημαϊκός πολίτης, στις δραστηριότητες που συμμετέχει, στη συνεισφορά του στον κόσμο. Τέτοιου είδους κατακτήσεις χτίζουν την αυτοπεποίθηση, διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθεί το αίσθημα της κατωτερότητας.

Οι ανάγκες που προκύπτουν από την αυτοπραγμάτωση

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται όλα όσα κάποιος χρειάζεται να κάνει αφού έχει φτάσει στο πολυπόθητο στάδιο της αυτοπραγμάτωσης. Πλέον ξέρει ποιος είναι, τι θέλει πραγματικά και τι μπορεί να καταφέρει. Η πλήρης αξιοποίηση και εξέλιξη των ικανοτήτων του δημιουργεί το αίσθημα της ευτυχίας καθώς πλέον έχει ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό.

Η ομάδα του Smart CNS Center.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'