16Αυγ

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη χρήση της ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων προκαλούν μια σειρά παρενεργειών που έχουν να κάνουν με πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδες, αϋπνία, εντερικέ διαταραχές, σεξουαλική δυσλειτουργία και άλλες.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πολλές από αυτές τις παρενέργειες εξαφανίζονται μετά από 2-3 περίπου εβδομάδες. Το βασικό πρόβλημα όμως παραμένει. Η δοσολογία δεν είναι πάντοτε επαρκής για τη ρύθμιση της κατάστασης, χρειάζεται μεγάλα χρονικά διαστήματα για να φέρει αποτελέσματα και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση για τυχόν διορθώσεις.

Τη λύση σε αυτό έρχεται να δώσει η τελευταία λέξη της επιστήμης στον τομέα της νευρολογίας.

Μία πρωτοποριακή λύση

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της νευρολογίας έχει παρουσιάσει μια πρωτοποριακή τεχνική, την Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση η οποία φαίνεται να έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Η τεχνική βασίζεται στη χρήση μαγνητικών παλμών απευθείας στον εγκέφαλο μέσω ειδικού εξοπλισμού για την διέγερση συγκεκριμένων νευρώνων. Η θεραπεία χρειάζεται συνεδρίες 30-60 περίπου λεπτών καθημερινά για περίπου 6 εβδομάδες. Καθώς λοιπόν η κατάθλιψη έχει βρεθεί πως συνδέεται με την μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, η τεχνική αυτή μπορεί με τη διέγερση των νευρώνων στο συγκεκριμένο σημείο να δώσει αποτελέσματα μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Συνδυαστική θεραπεία

Παρόλα αυτά, η κατάθλιψη παραμένει μια ασθένεια που έχει να κάνει με αλλαγή της χημείας του εγκεφάλου, την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και τους διάφορες εξωτερικούς παράγοντες που την επηρεάζουν.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι χρήσιμο και απαραίτητο να γίνεται συνδυαστική ψυχοθεραπεία παράλληλα με την τεχνική της Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης, έτσι ώστε όχι μόνο να υποχωρήσουν τα όποια συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά να διασφαλισθεί το γεγονός ότι δεν θα επιστρέψει με την παραμικρή ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο εγκεφαλικής αναδιαμόρφωσης Smart CNS Center αναλαμβάνει διαδικασίες Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης, ενώ διαθέτει ένα έμπειρο και εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των θεραπευόμενων.

Βιβλιογραφία

  • Akhtar H, Bukhari F, Nazir M, Anwar MN, Shahzad A. Therapeutic Efficacy of Neurostimulation for Depression: Techniques, Current Modalities, and Future Challenges. Neurosci Bull. 2016;32(1):115-126. doi:10.1007/s12264-015-0009-2
  • Rizvi S, Khan AM. Use of Transcranial Magnetic Stimulation for Depression. Cureus. 2019;11(5):e4736. Published 2019 May 23. doi:10.7759/cureus.4736

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'