rTMS Θεραπεία για την κατάθλιψη (Εγκεκριμένη από FDA & NICE)

Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Το r-TMS είναι μια καινοτόμος, μη επεμβατική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε μόνοι. Κάθε δεδομένη στιγμή, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους ζει με κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν έχουν διαγνωστεί. Παρά την επικράτηση και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατάθλιψη στις ζωές των ανθρώπων, πολλοί από τους ασθενείς προσπαθούν, με τις καλύτερες προθέσεις, να φανούν δυνατοί για να μην να «επιβαρύνουν» άλλους με το πρόβλημά τους. Δυστυχώς όμως, εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάθλιψη συχνά επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Διαφέρει από μια εφήμερα κακή διάθεση και, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζεται έπειτα από κάποιο δύσκολο γεγονός ζωής, όταν έχει πλέον αναπτυχθεί, μετατρέπεται σε γενικευμένο συναίσθημα. Εάν υποφέρει κανείς από κατάθλιψη, δε χρειάζεται να έχει μια «κακή μέρα» για να αισθανθεί άσχημα.
Η ασθένεια μπορεί να επιβαρύνει κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κάποιου να εργαστεί, να χτίσει και να διατηρήσει σχέσεις, να συγκεντρωθεί και να κοινωνικοποιηθεί – εν ολίγοις, τη συνολική ποιότητα ζωής και παραγωγικότητα. Επιπλέον δυνητικά επηρεάζει και τη συνολική υγεία, για παράδειγμα, η κατάθλιψη έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με αυξημένο ρίσκο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος.

ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη ασθένεια, που δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από κάθε ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γενικά συμπτώματα που οι ιατροί έχουν εντοπίσει ως κοινά ανάμεσα στους ασθενείς, όπως η επίμονα “πεσμένη” διάθεση, η έλλειψη ενέργειας, το μειωμένο ενδιαφέρον για τη ζωή και τα προβλήματα στη συγκέντρωση.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, είναι πιθανό να βιώνετε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • “Πεσμένη” διάθεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Απώλεια της ικανότητας να απολαύσετε τη ζωή – ακόμα και δραστηριότητες που συνηθίζατε να αγαπάτε, όπως χόμπι
 • Δυσκολία να “συνδεθείτε” και να ευχαριστηθείτε χρόνο με άλλους, ακόμα και τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους
 • Ορισμένες φορές τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν και την ικανότητα να αισθάνονται αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους τους
 • Αισθήματα άγχους – αυτά μπορούν να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά, ακόμα και περισσότερο από την κακή διάθεση, και πιθανόν να καθιστούν αδύνατες προηγουμένως καθημερινές δραστηριότητες
 • Προβλήματα με την όρεξη – πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να τραφούν επαρκώς, ενώ άλλοι μπορεί να τρέφονται παραπάνω προκειμένου να αντισταθμίσουν αρνητικά συναισθήματα
 • Προβλήματα με τον ύπνο – κάποιοι ασθενείς κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ το συνηθισμένο, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ και παράλληλα ξυπνούν πολύ νωρίτερα το πρωί
 • Ενασχόληση με το παρελθόν, συχνά με αισθήματα μετάνοιας ή ενοχής
 • Δυσκολία ή αδυναμία συγκέντρωσης
 • Ευερεθιστότητα
 • Φτωχή βραχύχρονη μνήμη, ή αίσθηση αφηρημάδας
 • Αποφυγή κοινωνικοποίησης
 • Αίσθηση φόβου ή απελπισίας ως προς το μέλλον

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

Οι πιο συχνά προτεινόμενες θεραπείες για την κατάθλιψη – τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπείες – δυστυχώς δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έως και δύο τρίτα των ατόμων με κατάθλιψη συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα παρά τη χρήση αντικαταθλιπτικών ή/και την ψυχοθεραπεία. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν λύσεις για αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η φαρμακευτική αγωγή – όπως η αύξηση βάρους, η μειωμένη διάθεση για σεξ, οι διαταραχές ύπνου και η κούραση – μπορούν να επιβαρύνουν τον ασθενή σε βαθμό που να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να συνεχίσει την λήψη φαρμάκων.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟ r-TMS;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας rTMS στην αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης είναι αδιαμφισβήτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ήδη από το 2008 ο FDA έχει εγκρίνει την εφαρμογή της για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης στις ΗΠΑ. Μάλιστα έχουν εκδοθεί επίσημες οδηγίες για την εφαρμογή του rTMS από την αμερικανική Clinical TMS Society, οι οποίες αναφέρονται συνοπτικά ακολούθως :

Σύσταση 1: Η θεραπεία με TMS συνιστάται ως άμεση κύρια θεραπεία για τη συμπτωματική ανακούφιση της κατάθλιψης
Σύσταση 2: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συνέχισης ή συντήρησης για ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από προηγούμενο κύκλο θεραπείας
Σύσταση 3: Η θεραπεία με TMS συνιστάται για χρήση ως επακόλουθη επιλογή σε ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από ένα προηγούμενο κύκλο θεραπείας και εμφανίζουν επανεμφάνιση της ασθένειάς τους (συνέχιση ή συντήρηση).
Σύσταση 4: Η θεραπεία με TMS μπορεί να επαναληφθεί σε ασθενείς που βιώνουν υποτροπή στο παρόν καταθλιπτικό επεισόδιο μετά από αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία με TMS.
Σύσταση 5: Η θεραπεία με TMS μπορεί να χορηγηθεί με ή χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή άλλων φαρμάκων.

Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η φύση και η βαρύτητα της διαταραχής, ο αριθμός των επεισοδίων, περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ανταπόκριση του κάθε ασθενή σε βιολογικές θεραπείες κ.α.

Η ομάδα μας εφαρμόζει την κατάλληλη προσέγγιση εξατομικευμένα για κάθε ασθενή ώστε να εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες για ένα βέλτιστο και όσο το δυνατόν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Πέρα από το βασικό κύκλο 20-36 συνεδριών που είναι απαραίτητος για την ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου, χρησιμοποιούμε πρωτόκολλα συντήρησης και ενδυνάμωσης που μπορεί να περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες, 15νθήμερες ή μηνιαίες αναμνηστικές rTMS συνεδρίες σε συνδυασμό με ταυτόχρονη ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση.

Με τον τρόπο αυτόν εκμεταλλευόμαστε τα βασικά πλεονεκτήματα του rTMS όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια προσφέροντας στους ασθενείς μια ευκαιρία για άμεση και διαρκή ανακούφιση από την κατάθλιψη, χωρίς τις αποτρεπτικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η φαρμακευτική αγωγή. Πράγματι, για πολλούς ασθενείς, έχει αποδειχθεί η πιο σημαντική επένδυση που έχουν κάνει ποτέ.

Εάν βιώνετε καταθλιπτικά συμπτώματα, θα γνωρίζετε πόσο επιβαρυντικά είναι για όλους τους τομείς της ζωής σας – τις προσωπικές σχέσεις, την αυτοπεποίθηση και την παραγωγικότητα. Ξοδεύουμε σε αυτοκίνητα, κουζίνες και διακοπές, όταν στην πραγματικότητα η υγεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.

Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, υπάρχει λύση. Στην κλινική μας, η βοήθεια παρέχεται με εχεμύθεια. Θα αξιολογηθείτε επαρκώς ώστε να εξασφαλιστεί πως το r-TMS είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'