22Απρ

Η πιο κατάλληλη γέφυρα για κάθε είδους απόσταση είναι η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία.

Οι κάθε είδους ανθρώπινες σχέσεις στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενσυναίσθησης, στην επιμονή σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς, στη δυσκολία εστίασης στο πρόβλημα και τι συναισθήματα προκαλεί και όχι στο άτομο και φυσικά στην αποστασιοποίηση που έχει προκληθεί από την επανάσταση της ψηφιακής πραγματικότητας.

Ποια είναι τα οφέλη μιας πραγματικά αποδοτικής επικοινωνίας;

Σύμφωνα με τον Dr John Gottman, κλινικό ψυχολόγο και ιδρυτή του Gottman Institute η καλή επικοινωνία:

  • Μειώνει τις αρνητικές σκέψεις & συναισθήματα
  • Ενισχύει την οικειότητα
  • Βοηθά στην αποφυγή των διαφωνιών και αψιμαχιών

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκδόθηκε στο Journal of Marriage and Family υπάρχει σαφής σύνδεση της επικοινωνίας με την ικανοποίηση στις σχέσεις.

Σύμφωνα και με άλλες μελέτες η καλή επικοινωνία όχι μόνο βελτιώνει τις σχέσεις αλλά και την ποιότητα ζωής κάθε ανθρώπου.

Πώς επιτυγχάνεται, λοιπόν, η καλή επικοινωνία;

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή!

Στα συστατικά της καλής επικοινωνίας δε συμπεριλαμβάνονται μόνο οι λέξεις αλλά και o τόνος που μιλά κάποιος και η γλώσσα του σώματος.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό επίσης να είστε ενεργός ακροατής, να ακούτε προσεκτικά χωρίς παρεμβολές από κινητά για παράδειγμα, να αλληλεπιδράτε, να ζητάτε διευκρινίσεις και να μην κρίνετε.

Εξασκηθείτε να μην παίρνετε τίποτα προσωπικά. Τα περισσότερα από όσα λέει κάποιος αφορούν κυρίως το πώς βλέπει ο ίδιος τα πράγματα.

Βάλτε στο λεξιλόγιό σας την αντωνυμία ΕΓΩ. Και λέγοντας αυτό εννοούμε να μιλάτε για το πώς αισθάνεστε.

Αντί για: Ποτέ δε μαζεύεις το σαλόνι

Πείτε: Εγώ αισθάνομαι άβολα όταν επικρατεί χάος στο σαλόνι.

Και να θυμάστε η ευγένεια είναι το κλειδί. Ό,τι πείτε, πείτε το με ευγένεια και καλή διάθεση. Κοινός στόχος είναι να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε σε όλα με τους άλλους. Ακούστε με υπομονή ό,τι έχουν να σας πουν. Αναγνωρίστε τους το δικαίωμα να αισθάνονται και να αντιδρούν με τον δικό τους τρόπο, ακόμα και αν εσείς βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά.

Με λίγα λόγια, ακούστε, αποφύγετε τις συγκρούσεις και μείνετε ευγενικοί αντί να προσπαθείτε να αναδειχθείτε στον νικητή της συζήτησης.

Φυσικά αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Τα πρότυπα συμπεριφορών που πολλοί έχουν υιοθετήσει από την παιδική τους ηλικία είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουν αφενός και αφετέρου ακόμη πιο δύσκολο να τα αλλάξουν.

Το να τα αντιληφθούν όμως είναι ένα καλό πρώτο βήμα και η πρακτική σίγουρα θα βοηθήσει.

Η καλή επικοινωνία οδηγεί σε πιο λειτουργικές σχέσεις.

Μη συσσωρεύετε προβλήματα και αρνητικά συναισθήματα . Επικοινωνήστε τα, διαφορετικά θα οδηγηθείτε σε εκρήξεις θυμού για τις οποίες η άλλη πλευρά δε θα καταλάβει από πού προήλθαν.

Αν η κακή επικοινωνία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το σημείο που πρέπει να ξεκινήσετε, θα σας υποδείξει τις τεχνικές και πώς να κάνετε πρακτική με αυτές.

Έτσι, θα απελευθερωθείτε από βαρίδια που είναι άνευ ουσίας, και οι άνθρωποι γύρω σας αλλά και εσείς θα νιώθετε μεγαλύτερη κατανόηση, αξία και σύνδεση με τον περίγυρό σας!

Η ψυχιατρική ομάδα του Smart CNS Center.

Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Η Θεραπεία rTMS σε 3 βήματα

Αξιολόγηση
45'

Διαμόρφωση θεραπευτικού πλάνου
45'

Έναρξη θεραπείας
45'